2.8 C
София
четвъртък, 2 декември 2021 г.

За кого ще важи зеленият сертификат за антитела?

Първата група

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали. Прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети в болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група

Това са тези, които, както се казва, са го изкарали на крак – тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца – науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова. Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. „Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая. Ако тестът ви дава 1,5, ще умножите по толкова, докато стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150“, допълни проф. Аргирова.

„Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария. Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид“, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“, като за първия вид се прилага половин трета доза, а при „Модерна“ – цяла. „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с „Астра Зенека“, допълни проф. Аргирова. – Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти – не се съмнявайте в това.“

Проф. Аргирова призна, че е възможно да възникне нов вид на ковид у нас. „Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с Делта и Делта плюс, непрекъснато се секвенират проби“, допълни специалистът.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html