9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Мъри Стоилов: Не е проблем, че работим без пари

Снимки: Dsport

Треньорът на „Левски“ Станимир Стоилов заяви в интервю за БЛИЦ TV, че откакто се е върнал на „Герена“, той и екипът му не са получили нито стотинка, но това изобщо не ги притеснява. Той уточни, че оцеляването на клуба е основна задача за него и екипа му и че план 2024 трудно ще повтори план 2007, защото днес най-важното е „сините“ да не фалират.

– Г-н Стоилов, навремето план 2007 за възхода на „Левски“ се осъществи година по-рано – през 2006-а. Сега обявеният план 2024 също ли ще бъде преизпълнен преди крайния срок?

– Двете неща се различават коренно. Приликата е, че има планове и стратегия. Разликата е, че ще опитаме да ги осъществим по различен начин. И тогава бюджетът падна много. Бяха освободени футболисти с високи финансови изисквания. Но днес обстановката е доста по-различна. Трудно ще достигнем план 2007, защото сега е важно „Левски“ да бъде спасен във всичките му форми – финансово, спортно-технически. С две думи – не бива да се стига до фалит. Освен това отборът трябва да заиграе на високо ниво, да постига резултати в България и в Европа, за да имаме печалби от евротурнирите и от продажбата на футболисти. И ние трябва да постигнем този спортно-технически скок без скъпи играчи. Ние не можем на този етап да си позволим такива футболисти, за да отговорим на конкуренцията.

– Изпреварихте следващия ми въпрос – Левски е във финансова криза, наистина ли обаче таванът на заплатите след Нова година ще падне? От думите Ви става ясно, че няма как да падне…

– При нас има дисциплина. Това е основната дума в „Левски“ – дисциплина, която е финансова, спортно-техническа и в отношенията между треньори и играчи и между самите играчи. Не можем да нарушаваме финансовия феърплей. Не бива да забравяме, че „Левски“ не е спасен, за да си позволи финансов разкош. „Левски“ първо трябва да оцелее, за да си позволи подобен лукс.

– Колко нови и колко напуснали да очакваме в отбора след края на полусезона – в края на декември?

– Първо за напусналите. Това ще се случи с тези, които не отговарят на изискванията и критериите на клуба. Има 4-5 показателя, които футболистите трябва да изпълнят, за да продължат да играят в „Левски“. Който показва това ниво, ще остане в отбора. Както казваше навремето Васил Методиев -Шпайдела – играчът трябва да скача и да взима баницата от гардероба. Прави ли го, е добре дошъл в „Левски“. На нас са ни необходими футболисти, които да скачат високо и да взимат баницата от най-високо ниво. Винаги съм казвал кое е важно за „Левски“, а не кое е важно за мен. Играчите трябва да се съобразяват с критерия „Левски“. Мен не ме притеснява дали някои от тях ме мразят. Те ще ме заобичат, когато дойдат добрата игра и добрите резултати. За мен е важно „Левски“ да практикува приятен футбол. Да е тим, който отговаря на името „Левски“. Ние сега подскачаме и още не сме се изтласкали, за да достигнем до там, където ни е мястото.

– Бихте ли потвърдили, че привличате бразилеца Вандерсон Соарес – Цунами и кога да очакваме представянето му?

– Ще потвърдя, когато видите даден футболист да позира със синята фланелка. Засега имаме само един нов. Работим по селекцията и се опитваме да създаваме конкуренция. Процесът е тежък, защото се конкурираме с по-добри от нас финансово клубове, за да привлечем нови попълнения. Не очаквайте главозамайваща цифра. Не обичам да взимаме на килограм. Имахме в един сезон цели 21 привлечени футболисти. Това е било пълно безхаберие и няма да се повтаря. Ще вземем играчи, които до лятото да получат възможност за адаптация.

– Вярно ли е, че сте получил покана от чуждестранен клуб, но сте избрал Левски?

– След като съм поел ангажимент, другите разговори с други отбори не стоят на дневен ред. Поел съм ангажимент в „Левски“ и ще се опитам да го свърша. Да, имаше интерес, но не ме интересува в момента нищо освен „Левски“. Решихме да помогнем с работа, защото моят екип е доказал, че може да постига резултати. А и знаем какво означава „Левски“.

– Наистина ли работите без заплата на „Герена“, откакто се завърнахте – имам предвид Вие и помощниците Ви?

– След като е имало хора, които са работили по 3-4 месеца без пари, не е проблем и ние да работим без пари. Не сме се замисляли изобщо по финансовия въпрос. Това обаче не е важно. Все едно сме си получили заплатите…

– Застанахте зад Борислав Михайлов, но дали той ще се справи с тежката задача?

– Аз смятам, че трябва да се променят някои стратегически неща. Да се постави основата на ремонта на футбола. Това ще зависи и от БФС, и от клубове, и от нас – треньорите. На този етап всеки дърпа чергата към себе си. Мисля, че трябва да се бръкне по-сериозно в раната на футбола, за да го излекуваме. Все пак не сме на много ниско ниво, защото „Лудогорец“ и ЦСКА участват в евротурнирите. Но инфраструктурата е под всякаква критика. Освен това у нас уважението към треньорите е под всякаква критика. Ето днес – „Арда“ сменя Чиликов само след два месеца. Общо взето клубовете у нас се управляват по запалянковски метод. Не всички, повечето имам предвид. Никой не си направи труда у нас да има треньорска професия, за да не те гонят като куче и ни сменят като носни кърпички. Разбират се уж треньорите с шефовете за две минути, а после ги изхвърлят за две секунди. Много ръководители се гаврят с нас. В БФС трябва да има правила, ред и дисциплина. Важно е Боби Михайлов да реализира реформите, за които говори. Проблем №1 е инфраструктурата. Навсякъде правят ремонти и вдигат нови стадиони за милиарди и милиони. У нас има един или два терена с нормално тревно покритие – нашият и на „Лудогорец“. Няма други. Вижте какво се случи с „Черно море“ – уж имаха ново покритие, а сега е нищо.

Според мен „Лудогорец“ има само 15%, за да си завърши всичко относно инфраструктурата. За съжаление така наречените грандове „Левски“ и ЦСКА трябва да си поръсим главата с пепел. „Лудогорец“ затова е силен, защото така наречените грандове тръгнахме надолу.

– Мнението Ви за Димитър Бербатов, който се противопостави на Михайлов в битката за президентския трон в БФС?

– Изпитвам уважение към него. Ако един ден спечели, ще го поздравя. При мен нямаше дилема в избора, защото Боби е три поколения левскар и съм зад него. Митко трябва да има сериозен екип, за да направи сериозни промени. Не беше обявен Изпълкомът му, а трябваше да го направи преди Конгреса, за да се види с кои хора ще реформира футбола ни. Ние освен кандидат – президентите не видяхме целите им екипи. Ясно е, че бъдещето е пред младите. Но трябва приемственост. Вижте Боби – беше първо в екипа на Иван Славков, беше вицепрезидент и после стана президент. Така преходът е по-плавен.

-Какво е за Вас ЦСКА?

Противник на Левски. Основен противник, но футболен. Това съперничество трябва да го развиваме на терена. Футболна война обаче да има само на терена.

– Какви са отношенията Ви със Стойчо Младенов и имате ли комуникация, след като се завърнахте в „Левски“?

– Да. Приятели сме. Даже сега пак се чуваме преди мачове. Преди имахме по-голяма комуникация, защото работехме заедно в Казахстан. Стойчо познава ЦСКА из основи и може да изведе тима напред. Ние сме в добри отношения и аз изпитвам уважение към него.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html