16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Отпускат още 1 млн. лв. на спортните федерации

Снимки: ММС; БФБиатлон
Допълнителни над 1 млн. лв. е осигурило Министерството на младежта и спорта (ММС) по програмата за държавно финансиране на спортните федерации за 2021 г. До края на настоящата година тази сума ще бъде разпределена на всички федерации, заявили недостиг на средства. С приоритет ще бъдат зимните спортове, които се готвят за участие на олимпийските игри в Пекин след по-малко от три месеца (4-20 февруари 2022 г.).
Това съобщиха пред „Сега“ от пресслужбата на ММС в отговор на изпратени въпроси във връзка с медийното оплакване от страна на президента на федерацията по биатлон (БФБ) Екатерина Дафовска, че най-успешният български зимен спорт е с орязано финансиране в предолимпийска година. Според олимпийската шампионка от Нагано 1998 липсата на достатъчно средства „поставя под въпрос участието на биатлонистите ни в Пекин“.
„Българската федерация по биатлон е защитила и получила 970 000 лв. финансиране от ММС за 2021 г. и ще получи и исканите допълнително 89 780 лв., въпреки че до момента няма нито една спечелена квота за Пекин 2022. В предолимпийската година за Пьонгчан 2018 БФБ е имала бюджет от 1 100 000 лв. с 9 спечелени квоти. Изнесената от федерацията информация преди седмица не е коректна и не отговаря на истината“, се казва в отговора на спортното министерство.
Към момента Българска федерация кънки е единствената, която има гарантирана квота за XXIV зимни игри в Китай – на Александра Фейгин във фигурното пързаляне. Според настоящите ранглисти БФСки може да разчита евентуално на три квоти в алпийските дисциплини (две за мъже и една за жена) и една в ски бягането при мъжете. БФБиатлон пък си е поставила амбициозната цел за пълен олимпийски отбор от четирима мъже и четири жени, което зависи от представянето в стартовете за Световната купа в началото на новия сезон (от 27 ноември).
„До края на тази година допълнително финансиране ще получат всички спортни федерации, които имат световни и европейски първенства и са заявили нуждата от допълнителни средства. Средствата в размер на 1 030 000 лв. са осигурени от ММС, след като бяха защитени и одобрени от Министерския съвет с постановление от 28 октомври т.г. Не е вярно изнесеното от Българската федерация по биатлон, че е застрашено участието на ЗОИ в Пекин 2022“, разкриха от спортното министерство.
Въпросните над 1 млн. лв. за последните два месеца от годината представляват почти 4% от общия бюджет на всички спортни федерации в България, одобрени за финансиране от ММС през 2021 г. В началото на годината ведомството на предишния спортен министър Красен Кралев отпусна общо 27,46 млн. лв. на 46-те организации, отговарящи на критериите за получаване на пари от държавата.
Най-голям дял от публичните средства по традиция взима борбата (3 млн. лв.), следвана от леката атлетика (2,09 млн. лв.) и художествената гимнастика (2,05 млн. лв.). Трите зимни федерации, финансирани от министерството, се нареждат на 7-о, 11-о и 20-о място по размер на отпуснатите суми – съответно ски (1,1 млн. лв.), биатлон (970 000 лв.) и кънки (400 000 лв.).
Все още не е ясно по какви критерии ще кандидатстват спортните федерации за бюджетни средства през 2022 г. „До края на тази седмица на сайта на ММС ще бъде качена за обществено обсъждане новата програма, по която федерациите ще кандидатстват за финансиране за 2022 г. Новата програма е разработена на принципа на пълна прозрачност и ще бъдат приложени обективни фактори при финансирането на спортните федерации. След като програмата влезе в сила, ще започне подаването на документи за кандидатстване за финансиране. Министерството на младежта и спорта не дели спортните федерации на зимни, летни, олимпийски и неолимпийски“, заявиха от пресслужбата.
Източник: segabg.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html