-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Христо Иванов отговори на Лозан Панов уклончиво

 

Снимка: БНТ

Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим. „Демократична България“ има много ясно обявени приоритети и без съдебна реформа няма да влезем в никаква конфигурация. За разговор и за конституционно мнозинство партньор е възможен всеки депутат. Ние сме гарантите за това ГЕРБ и ДПС да не влязат нито през задния, нито през предния вход във властта“, така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори пред БНТ на предупреждението на кандидат-президента Лозан Панов.

Вчера Лозан Панов предупреди, че преговори за управление с БСП на формацията „Демократична България“ биха били предателство към избирателите. Причината – лидерът на социалистите Корнелия Нинова е дала всичко от себе си за безпрепятственото и окончателно завладяване на съдебната система.

При преговорите за правителство в рамките на 46-ото Народно събрание „Демократична България“ имаше променлива позиция по повод евентуална коалиция с БСП. Христо Иванов не изключваше разговори по общи приоритети в рамките на третия мандат, връчен на БСП. След връчването му и отказа от преговори на „Има такъв народ“, което обуслови невъзможността за съставяне на правителство, от „Демократична България“ се върнаха към вътрешното си коалиционно споразумение, в което е залегнало правило, че подкрепа за правителство на БСП е изключена. В рамките на настоящата предизборна кампания обаче Атанас Атанасов каза, че „Демократична България“ би влязла в управленска коалиция, в която е и БСП, в „интерес на държавата“.

„Опасявам се, че лидерите на партията, която уж ме подкрепя на тези избори, са напът да предадат всички онези, които вярват, че те ще изчистят „угоените паяци“ на бившата репресивна машина на комунистическия режим“, написа вчера Панов. Въпреки тези твърдения „Демократична България“ не променя заявената подкрепа към Панов, а днес Христо Иванов обясни, че тя се дължи на неговата доказана независимост.

Вчера кандидатът за депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев коментира нападките на Панов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+, като заяви, че той е независим кандидат за президент и има право да води кампанията си, както прецени.

„Ако има някакво предателство, то това ще е да върнем ГЕРБ и ДПС на власт. Ако искахме да се коалираме с БСП, можехме два пъти да го направим след предните два парламентарни вота“, заяви Мирчев, чиято теза бе повторена и от Христо Иванов.

Източник: Дневник

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html