2.8 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Цветозар Томов: Новите 199 машини в склад на „Сиела“ напълно ни изненадаха

Снимка: Стандарт

Новите 199 машини за гласуване в склад на „Сиела Норма” напълно са изненадали ЦИК. Това заяви говорителят на комисията Цветозар Томов.а тв.

„Разбрахме за тях от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи. По случая взехме две решения – да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания, уточни Томов.

Говорителят обясни още, че от писмото на „Сиела” става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5000 тествани устройства – в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.

Томов беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чиито фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

„Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

Цветозар Томов разясни, че когато в една секция започва изборният ден, се пише серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е именно посоченото.

Източник: Нова тв

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html