6.4 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

ГЕРБ: Най-големият купувач на гласове е служебният кабинет

 

Снимка: ГЕРБ, пресцентър

„Служебният кабинет и вътрешният министър Бойко Рашков за пореден път демонстрират арогантност и абсолютно несправяне със задачата да организират избори, което като служебен кабинет им е единствената работа. Бойко Рашков се занимава да тормози хората по страната и продължава да борави с внушения, фантазии, халюцинации. Комитова раздава гъши дроб и италианско вино в кошници на служителите на своето министерство, Минеков два пъти раздава бонуси в Министерството на културата.“ Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на пресконференция в централата на партията. 

Служебният кабинет и вътрешният министър демонстрират арогантност и несправяне със задължението да организират избори, което им е единственото задължение, твърди още Митов. Той заяви, че Рашков в рамките на една страничка отговаря на ЦИК каква проверка е направил за откритите допълнителни машини – с компилация на различни факти.

„За да гарантираме някаква честност на изборите е необходимо ЦИК да се намеси. Изводът ми е, че най-големите купувачи на гласове се намират в служебния кабинет, и по-конкретно се казва Бойко Рашков, който раздава 650 лв. на възложителите на своето министерство“, каза Митов.

Той посочи, че единственият човек, който си е свършил работата, е секретарката на Рашков, която е събрала вече известни факти по скандала и ги е изпринтирала на един лист.

„Във въпросната проверка няма нито един сериен номер на машина. Изобщо не е ясно какво са проверявали. Бойко Рашков не може да се справи със задачата да провери дори себе си“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

„Машините, които ни идват в повече, не бяха открити от силите на МВР, а от будни граждани“, каза другият зам.-председател на партията Томислав Дончев. Той предложи да се гарантира честност на предстоящия вот. Като се публикуват от ЦИК имената на всички, които са имали достъп до складовете с машините, както и списък с всички имена на хора, които са имали достъп до избирателния процес. Да се публикуват всички серийни номера на машините, на които ще се гласува, но и всички, на които няма да се гласува, а ще останат на склад, поиска още Дончев, както и информация за пътя на машините и откъде ще минат, за да бъдат доставени.

„Няма нищо по-демотивиращо, че гласът, който си упражнил, ще пропадне“, каза още той и призова всички да гласуват, защото само това е начинът да се противопоставят избирателите на машинации.

ГЕРБ внася жалба в ЦИК, с която изисква разписките на машините да се броят на 100%, за да се сверяват с машинните протоколи. „Настояваме разписките, които излизат от машините за двата вида избори, да се поставят в две отделни кутии. В момента разписките за президент и за народни представители се поставят в една кутия“, каза административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. С жалбата от партията искат още IT специалисти да наблюдават във всяка секция изборния процес с машините.

„Бойко Рашков непрекъснато борави с недоказани твърдения. Всеки път, когато каже нещо подобно, няма впоследствие доказване. Твърдеше, че Бойко Борисов има банка, че имало подслушвания, че са се срутили километри от АМ „Хемус“. Всяко нещо, което този човек каже, се оказва, че не е истина“, коментира Даниел Митов твърденията на Бойко Рашков от по-рано днес, че бившият вътрешен министър и водач за ГЕРБ в 26-и МИР София-област Младен Маринов се е срещал с криминално проявени за покупка на гласове.

„Беше пропуснато много ценно време, за да се направи нужната организация на тези избори. Всяка една стъпка ще повиши това доверие и ще премахне спекулациите“, каза Цветомир Паунов и посочи, че служебният министър на вътрешните работи, отговорен за изборите, не е направил нито една среща заедно с ЦИК.

Източник: 24 часа

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html