-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

Мирослав Мурджов: Появата на фантомни машини е нещо доста страшно

Снимка: DarikNews.bg

„Появата на фантомни машини за гласуване е нещо доста страшно, защото те бяха въведени, за да гарантират прозрачност и честност на изборите. Още на предишните избори се появиха съмнения, че машините имат опция да дават и фалшиви резултати, не беше направена контролната проверка, не беше обявен от ЦИК докладът от контролните разписки. Сега се появява един парадокс – ЦИК като организатор и отговорник на изборите не знае за тези машини. Дали тези машини ще имат участие в изборите – досега никой не е отговорил!“ Този коментар направи Мирослав Мурджов, експерт по изборни технологии.

„Нито служебното правителство, нито ЦИК, нито фирмата, която е вносител, е казал дали тези машини ще участват в изборите. Някои партии подозрително мълчат, което за мен е много странно. Чуха се призиви да бъдат проверени всички машини и софтуерът, но нищо подобно не се случи. Цари някаква тайнственост“, каза Мурджов.

Той подчерта, че, ако хората останат със съмнение, че има възможност за манипулиране на машините, може да не отидат да гласуват на 14 ноември, а това ще изкриви вота.

Според него липсата на отговори „от всички заинтересовани страни по изборния процес – от ЦИК, от правителството, от вносителя, отговорниците за софтуера“, поражда много съмнения: „Това е гаранция, че много от партиите ще имат претенции за тези избори, а това опорочава вота. Трябва да има сигурност“.

Експертът беше категоричен, че служебното правителство не е организирало добре целия изборен процес:

„Вместо да се занимава постоянно с ревизии, защото това не му е работа, трябваше да направи максимално добра организация на изборите и да даде гаранции, че изборите ще бъдат честни… Служебният министър Бойко Рашков трябваше да се занимае с организацията на изборите и полицията да гарантира, че такива машини не са внесени, ЦИК трябваше да си говори с него. Те не си говорят – това е целият проблем. Най-важната част от дейността на служебното правителство е организацията по провеждането на изборите“.

Мирослав Мурджов смята, че най-належащите отговори, които партиите трябва да дадат на избирателите, е как ще управляват пандемията и какви ще бъдат доходите в условия на инфлация:

„Ни най-малки отговори не чухме на това… Посланията обслужваха само най-твърдите избиратели на партиите. Говореха си на езика на омразата и на отрицанието. Това не е полезен разговор за никого“, коментира експертът.

Източник: БНР

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html