5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Най-стресиращите градове в света част 2

снимки: Интернет

Светът става все по-населен. Доклад на ООН от 2018 г. предвижда, че 68% от световното население ще живее в градски райони до 2050 г. По-голямата гъстота може да означава повече социални придобивки, но увеличената плътност, в комбинация с лошото планиране, може да доведе до задръствания, замърсяване на въздуха, прекомерен шум.

Представяме ви списък на най-стресиращите градове в света на база индекс от осем мерки на ниво град и държава за здравето, финансовото благосъстояние и щастието на населението, наред с други показатели за стрес.

5. Истанбул, Турция

Ср. отработени часове на седмица: 45

Ср. еднопосочно време за пътуване до работното място: 53 минути 

Население с психично разстройство: 14.4% (жени), 14.2% (мъже)

Място в Световния доклад за щастието на Gallup: 115 от 186

Население: 14.5 милиона

Пътуването до работа в Истанбул – най-гъсто населения град в Турция, е ежедневен стрес фактор, като средното пътуване до работа в една посока трае 53 минути. Дългата работна седмица от 45 часа също увеличава стреса.

Неуспешен преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. доведе до национално извънредно положение, което беше отменено едва две години по-късно. Това малко помогна за облекчаване на напрежението.

Критиците на режима бяха задържани по обвинения в тероризъм, а правителството предприе строги мерки срещу защитниците на правата на човека. Съществува и напрежение, причинено от големия приток на сирийски бежанци.

4. Атина, Гърция

 

Ср. отработени часове на седмица: 40

Ср. еднопосочно време за пътуване до работното място: 38 минути 

Население с психично разстройство: 16.9% (жени), 14.0% (мъже)

Място в Световния доклад за щастието на Gallup: 121 от 186

Население: 3.2 милиона

Финансовата криза в Гърция доведе до поредица от спасителни програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Икономиката на страната се сви с 9.1% през 2011 г. Но докато икономиката постепенно се подобрява, перспективите за работа не. Процентът на безработицата в страната от 17.3% е вторият най-висок сред всички европейски държави.

Много млади хора в Гърция, сред които лекари и инженери, са песимисти за бъдещето си и емигрират в други страни. За тези, които работят, това са 40 часа натоварване седмично. Животът с продължителен стрес поради финансовата криза в Атина подтикна предприемачите да създадат „яростни стаи“, в които атиняните да се борят с напрежението, като разбиват телевизори, клавиатури и други предмети с бухалка.

3. Кайро, Египет

Ср. отработени часове на седмица: 36

Ср. еднопосочно време за пътуване до работното място: 51 минути 

Население с психично разстройство: 14.9% (жени), 14.3% (мъже)

Място в Световния доклад за щастието на Gallup: 177 от 186

Население: 20.9 милиона

Кайро – един от най-старите градове в света, е деветият най-нещастен град от 186 града, проучени от Gallup. Трафикът е доста стресиращ фактор, като средното време за пътуване до работа в едно посока е 51 минути. Политическата нестабилност и терористичните актове през последните години също допринасят за стреса.

2. Йоханесбург, ЮАР

Ср. отработени часове на седмица: 43

Ср. еднопосочно време за пътуване до работното място: 41 минути 

Население с психично разстройство: 12.7% (жени), 12.8% (мъже)

Място в Световния доклад за щастието на Gallup: 120 от 186

Население: 5.8 милиона

В Йоханесбург работят повече от 43 часа седмично, което е сред 13-те най-дълги работни седмици от 190 разгледани града. В национален мащаб Южна Африка има процент на безработица от 28.5% – най-високият от всяка страна с град, който е включен в този списък.

Въпреки че процентът на престъпността намалява, той остава източник на безпокойство.

1. Хонконг, Китай

Ср. отработени часове на седмица: 42

Ср. еднопосочно време за пътуване до работното място: 42 минути 

Население с психично разстройство: няма данни

Място в Световния доклад за щастието на Gallup: 114 от 186

Население: 7.5 милиона

Хонконг – малката икономическа мощ, която британците връщат на Китай през 1997 г., е най-стресиращият град в света, защото не е достъпен за много жители. Цената на жилищата е около 20 пъти по-висока от средния доход на домакинствата.

Хонконг е върнат на Китай през 1997 г. от британците, като е превърнат в специален административен регион с известна автономия и икономически и медийни свободи. Постепенно обаче Китай упражнява натиск върху него, ограничавайки свободата на печата и възпрепятствайки правото на хората да се събират на обществени места.

Това доведе до демонстрации, които се превърнаха в насилствени сблъсъци, а събитията навредиха на икономиката, която изпадна в рецесия през третото тримесечие на 2019 г. – първата от десетилетие. Хонконг също претърпя сериозен шок от пандемията от COVID-19.

Източник: profit.bg

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html