2.8 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

С пърформанс представят днес философска поема на Боян Манчев

Снимка: Swimming Pool

Днес от 18 ч. в Swimming Pool, София е началният час на перформативното представяне на философската поема на Боян Манчев „Виртуозът на живота“, с участието на актьорите Леонид Йовчев и Маркус Райнхард, композиторите Кристоф Печанац и Ангел Симитчиев, и Боян Манчев.

Събитието е част от визуалната поема на Боян Манчев „TERRA ULTIMA – проект на МЕТЕОР с участието на Ани Васева, Стефан Дончев, Иван Николов и
Боян Манчев / strx, който ще продължи до 20 ноември 2021 г.

Инсталацията Terra ultima, „пределна земя“, въвежда образа на един фантастичен Север – предел на човешкия свят, отвъд който субектът влиза в пустошта на непознатото; предел на природата, където природата, обърната към невъобразимо бъдеще, излиза от руслото си. Постранство на разрива, където телата въстават.

Поема за разрива и съвпадението, за обсебването.

Визуалната философска поема Terra ultima представлява експериментална интермедиална инсталация, включваща фотографски, видео и дигитални формати, разработени от Боян Манчев в сътрудничество с Ани Васева, Стефан Дончев, strx и Иван Николов, обединени от концептуалната линия на философската поема на Боян Манчев „Виртуозът на живота“.

Философската поема на Боян Манчев „Виртуозът на живота“ ще бъде представена в деня на откриването на Terra ultima в четири езикови версии – на български, френски, немски и английски език, с участието на актьорите Леонид Йовчев и Маркус Райнхард.

„Виртуозът на живота“ е поема за предела – за Terra ultima. Тя въвежда образите на Севера – камъкът и дюните, скорците и звездите, цветовете на Северното сияние – като образите на предела на света, но и на един пределен свят. Въпросът на Виртуоза е въпросът за предела като форма на съществуване: съществуване, което пресича границата си. Пределът като радикална автономия и предел на автономията. В този предел Субектът се среща с невъобразимото Друго, изпитва го, вгъва се в ерогенния му релеф. В този предел природните сили сами (въ-)стават (като) Субект-Виртуоз.

Починалият десет дни след петдесетия си рожден ден канадски пианист Глен Гулд (1932–1982), обсебен от Севера, оплакващият съдбата си в забравения рай на Terra ultima римски поет Публий Овидий Назон и съчлененото от мъртви тела и електрически импулс Чудовище на доктор Франкенщайн, напуснало света върху айсберг в Северния ледовит океан, са фиктивните персонажи, изграждащи съзвездието на „Виртуозът на живота“.

Източник: Swimming Pool

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html