4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

ЦИК реши: 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот

Снимка: БНР

35 часа преди началото на изборите в неделя Централната избирателна комисия излезе с ново решение – 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии. Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК.

Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на „Сиела Норма“.

„Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“, и с оглед гарантиране доверието в изборния процес,“ обясни Емил Войнов.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира, че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

„Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат,“ обяви Камелия Нейкова.

Припомняме, че за 100-процентово преброяване на контролните разписки настояваха ДПС, БСП и ГЕРБ.

Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК.

Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

„Ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната,“ коментира Цветозар Томов.

 

Източници: Гласове

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html