6.8 C
София
четвъртък, 2 декември 2021 г.

България избира: всичко за изборите 2 в 1

Днес България провежда избори за президент и Народно събрание. Изборният ден започва в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта. При чакащи избиратели пред секциите може да бъде удължен, но най-късно до 21 часа.

Местата за гласуване

Справка за адресите на избирателните секции в България може да бъде направена на сайта на ГД ГРАО, като най-лесно това става чрез въвеждане на ЕГН тук. За София такава проверка може да се направи и на изборния портал на Столична община тук.

Адресите на секциите в чужбина са публикувани на сайта на МВнР тук, а списъците за гласуване извън страната тук. Гласуването в чужбина има някои специфики. Ако избирателят е подал предварително заявление за гласуване, тогава ще може да намери името си в избирателния списък на предпочетеното от него място за гласуване. Ако не е подал такова, ще му са наложи да попълни декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

За COVID-19

В местата за гласуване ще се спазват обичайните мерки срещу COVID-19. Избирателите трябва да поддържат дистанция и да избягват физическия контакт, включително и с членовете на секционните комисии. Край машините ще има дезинфектанти, които гласоподавателите могат да ползват.

Избирателите, поставени под карантина или изолация, могат да подадат заявление за гласуване и в изборния ден. Това става по електронен път на сайтовете на общинските администрации – например за Столична община се попълва тук. Важно е да се знае, че това не гарантира на избирателя, че ще гласува – ще може да го направи само ако в общината му вече има образувана подвижна секция, която обикаля по домовете на изолираните граждани.

Кандидатите – кои и къде

За гласовете на българските граждани се съревновават 23-има кандидати за президент. Имената им, както и на техните кандидати за вицепрезидент, могат да бъдат видяни тук.

В изборите за депутати се състезават 20 партии и 7 коалиции. Списъците с кандидатите на всички политически сили във всички избирателни райони могат да бъдат разгледани тук.

Машинното гласуване

Това ще бъдат трети поредни избори в страната, на които ще се гласува почти изцяло чрез машини. Тук може да се види пълният списък с машинните секции у нас. В останалите ще се ползват хартиени бюлетини.

В близо една трета от секциите в чужбина (208 от общо около 750) също ще се гласува машинно. Списъкът със задграничните секции с устройства за гласуване може да бъде разгледан тук. При машинното гласуване няма разлики с това в страната, освен че липсва възможност за отбелязване на преференция.

Важна информация

За гласуващите с машина е важно да запомнят няколко неща. На първо място, когато избирателят постави картата, дадена му от секционната комисия, в машината, на екрана й се появяват три варианта: 1) да се гласува за президент и парламент; 2) да се гласува само за президент; 3) да се гласува само за парламент. Каквото и да предпочете гласоподавателят, на екрана ще му се появи надпис, който иска от него да потвърди избрания вариант. И веднъж като направи това, после не може да се върне назад. Например, ако избере да гласува само за президент и го потвърди, по-късно няма да може да се върне, ако внезапно му се прииска да гласува и за парламент. Причината е, че софтуерът на устройствата не го позволява. Затова от ЦИК посъветваха избирателите да бъдат предварително наясно в какъв вид избори искат да участват, а не да решават едва когато застанат пред машината.

Второ, след като гласуването приключи, машините отпечатват контролни разписки – една бележка, ако избирателят е гласувал само за президент или само за парламент, или две бележки, ако е гласувал и в двата вида избори. Разписката за президентските избори е къса, а за парламентарни – дълга. Те отразяват вота на избирателя, затова в никакъв случай не трябва да бъдат показвани на никого. Отрязъците трябва да бъдат сгънати и пуснати в специално предназначена за това урна. След това избирателят се подписва в избирателния списък и получава обратно личната си карта, която в началото на гласуването е предал на секционната комисия.

Ако гласоподавателят се затруднява, членовете на секционната комисия могат да му помогнат – но само като поддържат разстояние от не по-малко от 2 метра, без да виждат екрана и да нарушават тайната на вота.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html