6.4 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Огромна опашка пред секция в Турция

Снимка: БНТ

Огромна опашка от желаещи да упражнят правото си на глас се изви пред една от избирателните секции, разкрита в в квартал Авджълар в Истанбул. Гласуването става бавно, заради затруднения с машините, съобщава БНТ.

В двете секции, разкрити в училището, има 4 машини. Едното устройство се е разваляло три пъти от сутринта, но към момента функционира нормално.

Причината за струпването на хора е машинното гласуване, което бави изборния процес.

Хората изпитват затруднения основно заради опцията за двустепенен избор – дали да гласуват и за двата вида избори или само за един от тях.

В пречка се превръща и езиковата бариера, въпреки разпространените от местните изселнически организации клипове на турски език, обясняващи на избирателите как да гласуват с машини.

Заради затрудненията членове на СИК оказват съдействие, но в някои ситуации надникват в екраните на машините, което е абсолютно забранено. Подобно нарушение се случва постоянно, установиха специалните пратеници на БНТ.

Някои от хората, които се затрудняват и не могат да гласуват с тези машини, са извозвани до други секции, където се гласува само с хартиени бюлетини.

В Истанбул и региона има 38 секции, в които може да се гласува. В Турция техният брой е  126.

На предишните парламентарни избори на 11 юли, в Турция гласуваха 27-29 хиляди души, а през април – 22 хиляди. Очакванията са този път избирателната активност да е много по-висока поради факта, че изборите са „2 в 1“, а COVID меките бяха разхлабени.

Източник: Стандарт

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html