-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Ирена Тодорова: Тревожно е, че партии като ПП започват да се упражняват във властта

Снимка: БГНЕС

В България наблюдаваме трайно протестен вот. Разочарованието се задълбочава драстично именно заради това. Ефектът от първото място на ПП ще е краткосрочен. Това заяви пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Департамент „Политически науки“ на Нов български университет.

Няма да има трайна политическа култура и вътрешнопартийни реформи, докато емоционалният вот взема такъв огромен връх, смята тя. Според Тодорова тревожно е, че такъв тип нови политически формации като ПП започват да се упражняват директно във властта.

Като общество явно наистина имаме нужда от промяна на физиономиите в политическия елит, посочи в анализа си Ирена Тодорова.

„Партии като ГЕРБ и БСП получават шанс да се реформират. Това спешно трябва са се случи в техните редици.  БСП се нуждае от трансформация – не само генерационна, а и идеологическа.“

„От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото, независимо от силния резултат, който показват. Не мисля, че можем да говорим за етническо напрежение“, отбеляза още Тодорова в предаването „Преди всички“.

Националната и глобалната фигура на Пеевски е една, а локалната – съвсем друга, допълни тя. В силни кризи крайно десните и популистките партии се възползват от това, категорична е Ирена Тодорова.

„Преди бяха мигрантите, сега са ваксините и зеленият сертификат. Това са проекти, които катализират народния гняв. Ако има скоро избори – най-вероятно такива ще се случат, проекти като „Възраждане“ ще увеличат своята подкрепа. За да генерират допълнителна подкрепа, те не трябва да влизат в никаква коалиция в следващия кабинет, а да са яростна опозиция на всички и на всичко. Такава заявка дават.“

Източник: БНР

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html