5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Кънев: Дребнав партиен егоизъм e сред причините за резултата на ДБ

Снимка: Дневник

Липсата на собствен политически кандидат за президент, както и „дребнав партиен егоизъм“ са сред причините за резултата на „Демократична България“, според евродепутата и заместник-председател на ДСБ Радан Кънев. Кънев заяви пред БНР, че резултатът на обединението, което според 60% от обработените протоколи събира почти 6% подкрепа (над 90 хиляди гласа), е „сериозна загуба“.

Според Кънев е необходимо отърсване от „трудно прикривания дребнав партиен егоизъм вътре в коалицията“, който открои като „важна причина избирателите да ни накажат по този начин“.

„Много тежък изборен ден, много тежка кампания, тежка изборна нощ, в която резултатите постоянно вървяха надолу. Всичко това е безспорно голямо разочарование. Със сигурност няма да го наречем успех, естествено че е сериозна загуба“, заяви още Кънев.

Той говори за „очевидни допуснати грешки“ от юли досега, които са допуснати при силната конкуренция заради появата на „Продължаваме промяната“, но положителното според Кънев е, че има солидна група български граждани, които с вота си искат „Демократична България“ да се съхрани и да върви към обединение.

„Да покажем на хората, които ни се довериха, че път напред има. И когато бяхме на 12% през юли, и когато в края на юли социолозите ни показваха 16-17% и второ място, и днес, когато сме шести с под 7%, че сме способни да оценяваме какво ни казват избирателите, да се променяме и да вървим напред“, казва още Кънев.

Според него е грешка, че обединението не е издигнало собствен партиен кандидат за президент и че подкрепата за Лозан Панов е дошла в последните дни на срока за регистрацията. По думите му разговорът за президентските избори се е водил „почти панически“.

„От 2001 г. насам непрекъснато в нашето поле, на реформаторската десница, кандидат за президент се издига в последния миг или се подкрепя в последния миг, почти насила се бутат някакви хора напред. Или сега пък, както е в случая: човек, който е взел решението си напълно самостоятелно, без никакво участие на ДБ в него, и в последния час ние се оказва, че го подкрепяме, всеки път резултатите са лоши“, смята още евродепутатът.

Източник: Дневник, БНР

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html