2.8 C
София
четвъртък, 2 декември 2021 г.

Румънски учени разработиха PCR тест, който установява и стадия на болестта

снимка: 24 часа

Румънски учени са създали PCR тест, който установява не само дали човек е заразен с новия коронавирус, но и в какъв стадий се намира болестта.

Екипът, който включва специалисти от Националния институт за изследвания в
микротехнологиите в Букурещ, Болницата за инфекциозни болести „Света Параскева“ в Яш и Университета по медицина и фармация в Яш, твърди, че тестът има 100 процента прецизност, а резултатът излиза след час и половина.

„Новият тест определя с много добра прецизност дори началото или края на инфекцията, когато вирусните количества са много малки“, обяснява Джанина Доди, изследовател в Медицинския университет „Григоре Т. Попа“ в Яш.

Медиците посочват, че тестът идентифицира всички варианти на вируса, включително и появилите се през 2021 г. Продуктът ще бъде представен на най-голямото международно медицинско изложение в Дюселдорф, Германия. До момента подобни тестове са разработени във Франция, Германия и Финландия.

Според д-р Еманоил Чаушу, лекар в Болницата за инфекциозни болести „Виктор Бабеш“ в Букурещ, разработеният от румънските специалисти тест има редица предимства и ще бъде много полезен в борбата срещу КОВИД-19.

„На първо място, резултатът идва много по-бързо, което позволява веднага да започне лечение на заразените. След това прецизността е много голяма, а неверни положителни или отрицателни резултати са почти изключени“, посочва той.

По думите на лекаря с помощта на индикатора за вирусното количество лечението на пациента може да се персонализира. „По-точно може да се избегне „бомбардирането“ на пациента с посилни лекарства, които имат своята токсичност, ако той има в организма си малко количество вируси“, отбелязва Чаушу, цитиран от БТА.

Екипът работи и по други проекти от този тип, включително тест на базата на слюнка. Д-р Мариоара Аврам от Националния институт за проучвания в микротехнологиите посочва, че е във финална фаза разработването на тест, който ще може да установява с голяма точност инфекцията на базата на слюнка през първите пет дни от заразяването.

Но ако PCR тестовете са вече на пазара, то тестът със слюнка има да извърви дълъг път, преди да получи всички одобрения.

Източник: 24 часа

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html