6.4 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Български бейзболист подписва исторически договор в САЩ

Снимки: БФБС, Интернет

Йоанис Александров е на път да се превърне в първия български бейзболист, сключил договор с клуб от Висшата лига на САЩ и Канада (МЛБ).

17-годишният кетчер на шампиона „София Блус“ бе одобрен от съгледвачи на „Чикаго Уайт Сокс“, след като прикова вниманието на скаути от цяла Америка по време на двудневен тренировъчен лагер в Маями (6-7 ноември). Участието на суперталанта в трайаута в щата Флорида, организиран от промоутърската компания „Пърфект Гейм“, беше осигурено с помощта на Българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) и клубния тим на тийнейджъра. На тестовете Йоанис демонстрира впечатляващи за възрастта си умения и постигна статистически показатели, които му отредиха челно място сред най-перспективните играчи в списъка с общо 70 участници, предимно от Северна Америка и Карибския басейн.

Роденият на 29 юли 2004 г. в София Александров е висок 193 см и тежи 104 кг. Произхожда от спортно семейство с двама родители лекоатлети, бивши балкански шампиони – баща му Асен Александров е десетобоец, а майка му Светлана Александрова е хърделистка. Благодарение на работата на родителите след края на състезателните им кариери, Йоанис и по-голямата му сестра Елени израстват в Италия, където живеят между 2005 и 2019 г. В римското предградие Нетуно – меката на бейзбола в Европа, се запалва по американската игра и започва да тренира, а след прибирането си в България продължава да усъвършенства таланта си.
Дебютира в мъжкия отбор на „София Блус“ още ненавършил 16 г. през 2020-а и бързо се превръща в неизменен титуляр в състава на съвременния хегемон в българския бейзбол.

„Чикаго Уайт Сокс“ е един от най-старите бейзболни отбори в САЩ и един от най-популярните по света. Основан през 1900 г., клубът от южната част на Ветровития град е трикратен шампион на МЛБ (1906, 1917, 2005) и още два пъти участник в Световните серии (1919, 1959). Системата на „белите чорапи“ в Младежката лига включва общо шест филиала: по един тим в най-горните две дивизии – ААА („Шарлът Найтс“) и АА („Бирмингам Барънс“), два в дивизия А („Уинстън-Сейлъм Даш“ и „Канаполис Кенън Болърс“) и два в новобранската лига („Аризона Уайт Сокс“ и „Доминикана Уайт Сокс“).
Предстои да стане ясно къде точно ще бъде разпределен Йоанис Александров, за да започне своето пътешествие към Висшата лига, пишат от родната федерация.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html