-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

Карадайъ: Президентът трябва да е обединител, стожер на Конституцията

Снимка: Нова тв

Днес проведохме първото ни заседание на Централното ни оперативно бюро след проведените избори на 14 ноември, благодарим на гласувалите. Ние отчетохме рекордно ниската избирателна активност за България, но успоредно с това отчетохме и добрите резултати за ДПС. Бих искал специално да благодаря на всички български граждани в страната и по света, каза той. Основният въпрос, който разгледахме днес, беше какво правим на втория тур. Това каза по време на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според оценката на Централното оперативно бюро тези избори са много важни. Нашата кампания беше такава, че ние очертахме очаквания профил на президентската институция:

– да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те, 

– да бъде стожер на Конституцията на България, законността и върховенството на правото, 

– да бъде полето на съгласие, 

– да бъде лице на държавността и лице на държавата пред света, 

– да бъде глас на национално обединяващите каузи. 

Решението, което взехме на ЦОБ днес, е, че избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор и ще избере президент, и ще гласува за президент, който най-много се доближава до така очертания профил.

Карадайъ изтъкна и още една тема – вече има решение на ЦИК за обявяване на изборните резултати за президент и вицепрезидент и за втория тур, но ние имаме няколко въпроса към ЦИК.

Като погледнем сайта на ЦИК, виждаме, че има секции, в които контролите не се засичат при действителните гласове.

Въпросът с контролите седи по следния начин – аз съм участвал в работата на ЦИК и мисля, че познавам изборния процес доста добре. Вътре в страната РИК при приемането на документите от СИК имат ангажимента да следят от тези контроли и където има нужда, се нанасят корекции.

Докато за секциите от чужбина тази роля се изпълнява от ЦИК.

Успял съм да проверя няколко секции и съм констатирал две с разминаване.

Първият въпрос е, по колко часа са чакали СИК в чужбина, докато си предадат протоколите в ЦИК, защото ЦИК се явява приемаща на тези документи, а ролята по приемането е контролите да се засичат. Ние днес виждаме в сайта на ЦИК незасичане на контролите, за действителните гласове говоря, посочи лидерът на ДПС.

Вторият въпрос е как са приели тези протоколи, без да се засичат контролите. Въпросът не е в самите изборни резултати – 2, 3 или пет секции няма да повлияят върху резултата. Ние приемаме резултатите, както са обявени.

Но ние питаме колко са протоколите без контроли и как ги е приела ЦИК, това е нейната роля, да следи за контролите при приемане от чужбина. Би трябвало ЦИК да излезе и да обясни на тези над 2000 български граждани, които засега сме засекли, ще направим и на всички останали секции, но как ще обяснят на тези граждани, които са гласували и накрая ЦИК не си е свършила работата, за да може техният глас да бъде отразен в окончателния резултат.

Друг е въпросът, че в една от комисиите първоначалните данни са приети, но самата комисия установява, че в черновата са описани правилно данните, но в беловата има грешка. На място коригират резултатите, пращат ги в ЦИК, но корекцията не е отразена, изуми се Карадайъ.

На проведените предсрочни парламентарни избори ДПС спечели 13,00% или 340 997 гласа.

На вота за държавен глава кандидат-президентската двойка Мустафа Карадайъ – Искра Михайлова се класира трета с 11.57% или 309 675 гласа.

В момента живеем в множество кризи – ковид, здравна, социална, икономическа, инфлацията я виждаме какви размери има. Но имаме криза на демокрацията, на държавността т.е. и политическа криза имаме. За да можем да преодолеем всичките тези кризи, първо е нужно единство на нацията, обяви Карадайъ и допълни, че ни е нужно и възстановяване на демокрацията без реваншизъм и възстановяване на държавността.

Източник: Гласове

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html