5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Личният шерп на Христо Проданов разказва за последния му ден на Еверест

Снимки: Фейсбук
Български алпинисти, намиращи се в момента на един от базовите лагери на Еверест, са се засекли там с последния човек, видял жив Христо Проданов. Чованг Ринджи -личният шерп на трагично загиналата българска легенда в алпинизма, споделил какво се е случило във фаталния ден преди вече 37 години.
Вълнуващият разказ е публикуван във Фейсбук групата „Виртуални пътешествия по света“:
„Вчера беше един от най-емоционалните дни в нашето пътуване! В Намче Базар сме и се срещаме случайно (или не) с… личния шерп на Христо Проданов – Чованг Ринджи. Христо Проданов, хора ! – първият български алпинист, който изкачва Еверест. Същият Христо Проданов, за който цяла България тръпне до последния миг на 21 април 1984 г. Върнахме се 40 години назад… Ринджи (днес на 81 г.) – много енергичен и с бистра памет, ни разказва как рано сутринта около 4 часа двамата тръгват да атакуват върха по страховития Западен гребен. На около 8500 м, падаща с кислород бутилка отгоре, удря Ринджи в гърдите и той започва да плюе кръв. Христо му казва да се прибира в лагера и продължава сам към върха… за съжаление остава там завинаги.
Може да ви се струва странно, но очите на Ринджи пак бяха насълзени при спомените за българина. Подарихме му български флаг и го поканихме в България (на наши разноски), за да види колко красива е нашата страна и колко много хора го познават (той никога не е излизал от Непал).
Питаме го какво мисли за новото поколение алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка казва: „Вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит“.
Източник: facebook.com

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html