-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

43 депутати на Кирил Петков са храненици на „Америка за България“

В поста му е посочено, че 22-ма от депутатите на Кирил Петков са обвързани с ABLE (Асоциацията на българските лидери и предприемачи), финансирана от фондация „Америка за България”, 13 идват от „Харвардските курсове”, финансирани от фондация „Америка за България”, 8 са свързани с АУБ (Американския университет България), финансиран от фондация „Америка за България”, а 24 лица са бизнесмени или служители на НПО-та, формално обвързани с предните лица.

Оказа се, че преподавателите в т. нар. Харвардски курсове, които се спонсорират също от „Америка за България” и се провеждат в зала на Софийския университет, оборудвана от същата фондация срещу 300 000 лв., са основни действащи лица и в ABLE, където фондацията „Америка за България” годишно налива по 200 000 – 300 000 долара, според проучване на „Труд” за лицата, визирани в поста на Шкварек.

Харвардските курсове се водят от Кирил Петков, Асен Василев, юристката Лена Бориславова, с която бе сключен договор за обслужване на ББР с възнаграждение 13 690 лв. на месец, Даниел Лорер. И четиримата ще бъдат депутати в 47-ото НС.

Квартетът обучава и бъдещи лидери и предприемачи в ABLE. През въпросната асоциация са минали следните депутати на Кирил Петков – Искрен Митев, Яна Балникова, Деница Симеонова, Венеция Ангова, Никола Минчев, Радостина Ценова, Цветелина Калинова, Радослав Рибарски, Атанас Михнев, Радослав Василев, Мирослав Иванов.

Искрен Митев, който влиза от 24 МИР е съосновател е на ESCREO – компания, която произвежда функционални бои, специализирал е в САЩ. Яна Балникова беше част от екипа на Кирил Петков в Министерството на икономиката, където бе зам.-министър. Деница Симеонова е била Изпълнителен директор на ABLE. Венеция Ангова беше назначена като експерт в политическия кабинет на Кирил Петков.

Тя е бакалавър със специалност Международни икономически отношения в УНСС и притежава допълнителни квалификации от международни обучителни институции – по предприемачество от Университета „Чейпъл хил” (Северна Каролина) и Университета „Бабсън” (Бостън).

Никола Минчев е адвокат, водеше листата в Перник, Радослав Рибарски, който бе водач в Стара Загора, е завършил УНСС със специалност „Международни икономически отношения” и магистърска степен по „Управление на международни проекти”, занимава се с енергийни проекти в „Енергоремонт-Гълъбово” АД.

Друга част от депутатите на Кирил Петков и Асен Василев са възпитаници и преподаватели в Американския университет в България (АУБ), където фондацията „Америка за България” е наляла досега 25 млн. долара. Най-голямото целево дарение от фондацията е на стойност 8 млн. долара за изграждане на новия кампус, който носи името на фондацията. Възпитаник на АУБ е депутатът Владимир Табутов от Благоевград, а водачът на листата там – Андрей Гюров е преподавател по финанси в АУБ.

Агенцията за иновации попита „Америка за България” следното:

– Каква е официалната позиция на Фондация „Америка за България” относно спазването и прилагането на Конституцията на Република България и законите в Република България от членове на вашия екип и членове на екипи по проекти, финансирани от вас?

– Отстоявате ли правата и интересите на другите, съгласно Конституцията, в българското общество и оправдавате ли речта на омразата и обидния тон в публичното общуване, изразен от членове на вашия екип или членове на екипа на финансирани от вас проекти?

– Каква е официалната позиция на Фондация „Америка за България” относно корупционните практики, когато се идентифицират сред членове на екипа на проекти и организации, финансирани от Вас?

– Каква е официалната позиция на Фондация „Америка за България” относно концентрацията на лица, бивши и настоящи членове на екипи от финансирани от Вас проекти, в политическата коалиция „Продължаваме промяната” в България и може ли това да се тълкува като намеса във вътрешната политика на суверенната Република България?

Източник: Труд

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html