8.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Европейски шампион по борба от Украйна ще се състезава за България

Снимка: Sportal.bg

Украинецът Семьон Новиков, европейски шампион по борба класически стил в кат. до 87 кг от Рим 2020, ще се състезава за България, съобщи украинското издание XSPORT.

23-годишният Новиков, който е и двукратен европейски първенец за младежи до 23 години, е решил да смени националността си и да продължи кариерата си като български представител. Като причина за това изданието изтъква желанието на родения в Харков борец да участва на олимпиада. В неговата категория в националния отбор на Украйна се състезава олимпийския шампион, двукратен световен и трикратен европейски първенец Жан Беленюк.

Новиков, който спечели европейската титла за мъже през февруари миналата година в италианската столица Рим, не беше доволен от решението на националната федерация по борба да предпочете по-опитния му 30-годишен конкурент вместо него за Игрите в Токио през това лято, където именно Беленюк стигна до златото.

„Никой не ми беше обещавал схватка с Беленюк (за определяне на участника на Игрите в Токио 2020). За последно се срещнахме с него преди 2,5 години. Тогава ме победи, не споря. Но след това имам още само една загуба. Не искам да говоря по тази тема. Така са преценили – така са постъпили. Разбирам, че трябва да чакам още три години до следващата Олимпиада. Вече започнах подготовка и набирам обороти. Злато в Париж? Разбира се. Казах го и сега трябва да отговарям за думите си на тепиха“, каза Новиков през август преди спечелването на титлата от Беленюк.

В българския национален отбор по класическа борба в категория до 87 килограма през последната година се състезаваха Тарек Абделслам, Даниел Александров и Йоан Димитров. Александров участва в двете олимпийски квалификации за Токио 2020 в Будапеща през март и в София през май, но не успя да спечели квота за Игрите.

Източник:  Sportal.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html