-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Откъде се е взело усуканото стъкло, постлало пустинята Атакама

75-километров участък от пустинята Атакама е дом на странни усукани парчета стъкло (тъмните петна на това изображение). Стъклото се е образувало, когато комета или нейните останки са експлодирали над района преди 12 000 години, казват изследователите

Снимка: P.H. Schultz/Brown Univ

Разпръснати в участък от пустинята Атакама в Чили лежат усукани парчета черно и зелено стъкло. Как стъклото се е озовало там, пръснато по 75-километров коридор, е мистерия. Сега анализите на космическия прах в стъклото показват, че то вероятно се е образувало, когато комета или нейните останки са експлодирали над пустинята преди 12 000 години, съобщават изследователи в Geology.

Този коридор е най-доброто доказателство досега за мястото на удар на комета на Земята, казва Питър Шулц, планетарен геолог от университета Браун в Провидънс. Има само около 190 известни ударни кратера на Земята. Падащи космически скали са издълбали тези места, но не е известно нито едно да е създадено от комета. Това е така, защото кометите, които се състоят предимно от лед и малко скали, са склонни да експлодират, преди да стигнат до Земята. Това е и съдбата, която споделят с някои малки астероиди.

Тези огнени събития – известни като въздушни изблици – са драматични, генерират огромни количества топлина и силни ветрове. Но ефектите са временни и често не оставят трайни отпечатъци, като например кратери след себе си. Това е особено валидно за влажна среда.

През 1908 г. въздушен взрив от астероид или комета над отдалечена част на Русия сплесква дървета и генерира ударна вълна, която събаря хора на стотици километри разстояние. Оттогава дърветата са израснали отново на мястото, известно като Тунгуска експлозия, оставяйки само блато. Ако явлението не е било наблюдавано от жители на отдалеченото на хиляди километри малко селце Каменна Тунгузка, никой е нямало да разбере, че изобщо се е случило.

Атакама, най-сухата пустиня в света, е по-подходяща за запазване на следите от подобни явления. И е пълно с пясък – суровината за направата на стъкло, която се образува, когато пясъкът се нагрява до високи температури. Топлината от вулканична дейност е отговорна за почти цялото естествено получено стъкло на Земята.

Стъкленият коридор в пустинята обаче е на километри от най-близкия вулкан, което предполага, че стъклото се е образувало при различен тип нагряване, като въздушен взрив. Но радиовъглеродното датиране на древни растения в почвата около стъклото показва, че парчетата не са се образували по едно и също време. Тъй като въздушните изблици рядко се случват на едно и също място два пъти, доказателствата карат някои изследователи да предполагат, че стъклото се е образувало по време на няколко масивни пожара на трева.

Тази идея, казва Шулц, „ни изглеждаше наистина странна, защото просто няма достатъчно трева за пожари“, дори преди много време, когато районът вероятно имал повече зеленина, отколкото днес. След като изследвали част от стъклото, той и колегите му установили, че то се е образувало при температури, надвишаващи 1700° по Целзий – много по-горещо от температурата на запалена трева. Нещо повече, екипът открива вградени в стъклените парчета съединения, открити в комети, взети по време на мисията на НАСА Stardust, но почти никога в астероиди.

Единственият начин този космически прах да си пробие път в стъклото е, ако много стара част от космически отпадъци, като комета, експлодира в момента, в който се образува стъклото, казват изследователите.

И в този случай няма доказателства за кратер, така че това събитие е чист въздушен взрив. Въздушният взрив също би помогнал да се обясни защо стъклото изглежда усукано. „Беше ясно, че стъклото е хвърлено и търкаляно. По същество беше омесено като хляб“, казва Шулц. Тревните пожари могат да разтопят земята, но рядко я разхвърлят наоколо. Подобно на Тунгуска, въздушният взрив вероятно генерира силни ветрове, които хвърлят стъклото в момента на образуването,придавайки сгънат вид на стъкленото парче.

Силните ветрове от експлозията на древна комета сгъват стъкло, когато се образува в днешната пустиня Атакама, установява проучване. Гънките в стъклото се виждат в изображение под микроскоп (вляво) на секция от по-голямо парче стъкло (вдясно). Жълтата точка обозначава мястото, където е заснета секцията

Снимка: Scott Harris/Fernbank Science Center

Силата на удара би разпръснала стъклото далеч в пустинята и върху различни слоеве от утайки. Тъй като тези слоеве са се образували по различно време, това може да е създало илюзията, че стъклото е създадено по време на множество събития. Разглеждането на датирането на растения, които са били в пряк контакт със стъклото, позволява на изследователите да определят датата на вероятния удар на комета – преди около 12 000 години.

Това поставя събитието около 800 години след мистериозен период на бързо охлаждане, известен като Младите Дрии, който съвпада с изчезването на много големи животни. Някои учени предполагат, че експлозия на комета над Северното полукълбо е предизвикала поредица от събития, които са довели до застудяване, въпреки че идеята е противоречива.

Моментът на удара на кометата Атакама показва, че не е свързан със събитието на Младия Дриас, казва Шулц, но откритието поставя основата за идентифициране на други потенциални комети на Земята. Дори и без връзка с по-младите Дрии, ударът от Атакама би направил силно впечатление на всеки, който го е видял.

Археологическите доказателства сочат, че хората са живели в района по това време и по този начин може да са били свидетели на въздушния взрив. „Изглеждало е като запален хоризонт. Ако не сте били религиозни преди, щяхте да сте след това.

Източник: ScienceNews

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html