-3.2 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

4 млн. са вече изплатените компенсации за небитовите потребители на ток

кадър: БНТ

Вече има изплатени компенсации за небитовите клиенти на ток по правителствената програма с помощ от 110 лв. за мегаватчас. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Към днешна дата изплатените компенсации са на стойност около 4 млн. лв. Това е по-малко от 1%, но е само за последните няколко дни. От 1 декември ще започне сериозната част от компенсациите, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки“, каза министърът.

„450 млн. е цялата сума на компенсациите до всички крайни клиенти за октомври и ноември. За декември парламентът трябва да предприеме други мерки“, каза Живков.

Към момента има подписани 44 договора с търговци и доставчици. Остават още 3, 4 договора, за да се обхванат на сто процента небитовите клиенти.

„Всички работим активно, за да може тази помощ да стигне максимално бързо до крайните клиенти, но работим с необходимото внимание, защото става въпрос за голям обем от публични средства и всичко минава през проверки и контроли“, допълни министърът.

Той увери, че всеки, които попада в групата, която засяга решението на МС, ще получи своята компенсация. Компенсациите се отнасят за всички небитови крайни клиенти.

Министерството е разработило информационна кампания, за да се достигне до максимален брой крайни клиенти, за да си изберат доставчик.

По отношение на битовите потребители България е единствената държава на регулиран пазар и той в момента не усеща това повишаване на цените и това е причината към бита сега да няма мерки. Живков обаче отново уточни, че парламентът трябва да реши дали след Нова година ще се намали ДДС, което ще бъде пряко подпомагане на цените за бита.

Тези компенсации могат да бъдат не само за ел. енергия, а и за топлинна енергия и за газа.

Живков каза, че всички дружества са подготвени за зимния период и могат да го посрещнат без проблеми.

Източник: БНТ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html