21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Юбилейна изложба 120 години Илия Бешков в Плевен

Снимка: Художествена Галерия „Илия Бешков“ Плевен

В залите за временни експозиции на Художествена галерия „Илия Бешков“ Плевен беше открита юбилейна експозиция посветена на 120 години от рождението на Илия Бешков. Плевенската художествена галерия съхранява най-богатата колекция с творби на знаменития художник – около 1300 рисунки, карикатури, илюстрации. Част от тях са включени в постоянната експозиция на галерията, но преобладаващата част се съхраняват във фонда. В настоящата изложба могат да се видят повече от 270 произведения от фонда, голяма част, от които не са показвани пред публика. Благодарение на сътрудничеството на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в град Плевен са представени и отпечатани книги, с илюстрации на художника.

Илия Бешков е не само сред най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. Чрез дейността му в печатни медии рисунките му са широко разпространени. Творчеството му е всеобхватно и насочено към всички възрасти. За малките Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като „Ането и Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев, Крали Марко, Хитър Петър, стихосбирките за деца на Дора Габе „От Слон до мравка“ и „Наште сърчица“, стихосбирката „Листило клонче“ на Йордан Стубел и др. За порасналите Илия Бешков публикува множество карикатури и илюстрации в периодичния печат: „Див дядо“, „Българан“, „Маскарад“, „Звънар“, „Вик“, „Стършел“ и др. Член е на дружеството „Родно изкуство“. През 30-те години на XX век участва в изложби на българските карикатуристи.

През 1938 г. урежда в София своята първа и единствена самостоятелна изложба.

Снимка: Художествена Галерия „Илия Бешков“ Плевен

През житейския си път, Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби и благодарение на изкуството, художникът съхранява свободомислещия си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник, Илия Бешков, оставя и стойностни текстове, насочени към негови съвременници и теми, които са го интересували, но интересуват и съвременното общество – теми свързани по-общо с битието на човека, с религиозното самосъзнание, със свободата и по-конкретно с всевъзможни въпроси касаещи изкуството – картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите, перспективата, същността на изкуството и още и още …

През престоя на изложбата в града е предвидено да се проведат няколко занимания по изобразително изкуство с деца. На 15 декември изложбата ще гостува в залите на Съюза на българските художници в София.

Източник: Художествена Галерия „Илия Бешков“ Плевен

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html