-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

ЦИК: 1 жалба и 6 сигнала са постъпили към 10:30 ч.

снимка: БНТ

Към 10:30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили 1 жалба и 6 сигнала, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. Централната избирателна комисия даде брифинг с актуална информация за изборния процес в страната.

Жалбата е от председател на СИК, която е работила на 14 ноември, е сменена с решение на ЦИК. Решението на ЦИК остави жалбата без уважение и потвърди решението на РИК-Смолян.

Има подадени няколко сигнала за нарушени избирателни права. И двата са свързани с това, че избирателят е бил извън страната на 14 ноември, подал е заявление, че ще гласува там. Съответно е изключен от избирателните списъци по постоянен адрес и фигурира в списъка на заличените лица, но в крайна сметка тези избиратели са успели да гласуват като са подали декларация, обясни Матева.

Има и сигнал от жена, която живее постоянно в чужбина, намира се в страната, но постоянният адрес е в Бургас, тя е в София. Направила е запитване как може да упражни правото си на вот, но това няма как да се случи, защото гласуването става по постоянен адрес.

Постъпил е и сигнал за предизборна агитация, но той предстои да бъде разгледан на следващото заседание на ЦИК.

Общият брой на избирателите е 6 632 375. В страната гласуваме в 13 234 избирателни секции.

749 секции са разкрити извън страната.

Източник: БНТ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html