9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

29 досъдебни производства и 140 преписки са образувани за изборни нарушения

снимка: БНТ

От стартиране на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до 14.00 часа днес общият брой на преписките е 140, а образуваните досъдебни производства за същия период са 29.

Това съобщиха от дежурното звено във Върховната касационна прокуратура, ангажирано с обобщаване на постъпващата от прокуратурите в страната информация за извършени престъпления и нарушения, свързани с провеждания втори тур на изборите за президент и вицепрезидент.

По апелативни райони разпределението на наблюдаваните производства е, както следва: АП-София – 3, АП-Бургас – 1, АП-Пловдив – 15, АП-Варна – 9, АП Велико Търново – 1.

С оглед липсата на достатъчно събрани от страна на органите на МВР данни за извършено престъпление, са постановени общо 109 отказа за образуване на досъдебно производство във връзка с вота за президент и вицепрезидент.

Продължава работата на създадените областни междуведомствени звена с цел противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите.

След обработка и обобщение на постъпващите и към момента данни, дежурното звено към Върховната касационна прокуратура ще предостави допълнителна информация.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html