6.4 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Фестивал на българската култура започва в Париж

Снимка: Un Week-end à l’Est

Париж чества българската култура с фестивал, посветен на София.

„Един уикенд на изток“ се нарича фестивалът, който за пета поредна година представя най-интересното и актуалното от културната сцена на столици от Централна и Източна Европа. През 2021 г. на фокус е София. Между 24 и 30 ноември в Париж ще бъдат представени произведения на близо 30 от най-разпознаваемите български артисти. Столичната община подкрепя участието им и е един от официалните партньори на фестивала заедно с българското посолство във Франция и българския културен институт в Париж. Събитията ще се случват в някои от най-известните галерии, кина, книжарници, театри и зали в култовия Латински квартал във френската столица. Съвременната българска литература ще бъде представена чрез Георги Господинов, Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова и Ружа Лазарова, а преводачът и българист Мари Врина-Николов ще разкаже за някои от големите ни автори.

Фестивалът ще бъде открит с филма на Весела Казакова и Мина Милева „Жените също плачат“, а специално внимание ще бъде отделено на филмите на първата българка кинорежисьор Бинка Желязкова. Във филмовата програма е включен и „Февруари“ на Камен Калев, както и творби на Тео Ушев, който също участва във фестивала. Акцент в „Един уикенд на изток“ са събитията, които са посветени на български творци, работили и живели във Франция. Философът и литературен теоретик Цветан Тодоров ще бъде почетен с участието на неговата дъщеря – Леа Тодоров, а творчеството на Кристо ще бъде представено от Лор Мартен – президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка и от племенника на артиста Владимир Явашев. С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, фотографът Евгения Максимова, Никола Михов, Люба Халева и Елина Кешишева. Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж – Сен Жермен де Пре и Сан Сюлпис. За меломаните ще има самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, участие ще имат още пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева.

Фестивалът „Един уикенд на изток“ е създаден през 2016 г. и предишните му издания бяха посветени на Варшава, Киев, Будапеща и Белград.

Източник: Столица Култура

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html