6.8 C
София
четвъртък, 2 декември 2021 г.

Слави срещу „Продължаваме промяната“ за Министерството на земеделието

Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Истинска подмолна война се води за поста на земеделския министър в бъдещия редовен кабинет, съобщава вестник „Галерия“.

Кандидатите са двама от различни партии. Единият е Пламен Абровски от „Има такъв народ“, а другият е Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“.

„Министерството на земеделието, храните и горите е най-сладката хапка. Оттам минават европейските милиарди. Там са Държавен фонд „Земеделие“, горите, контролът на храните – всичко, което носи много пари. За него ще се разберат най-трудно“, казва източник на „Галерия“, запознат с предварителните разговори между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Хората на Слави ще са малко в бъдещия кабинет, но са поискали ключови министерства, сред които това на земеделието.

Пламен Абровски
Снимка: Има такъв народ

Пламен Абровски е един от най-доверените хора на Трифонов. Той беше кандидатът му за земеделски министър и в двете правителства, които бяха обявени, но не се случиха – първото с премиер Николай Василев и второто, начело с Пламен Николов.

42-годишният Абровски е в „Има такъв народ“ от създаването на партията. В последния парламент беше председател на Земеделската комисия и сред колегите му в Народното събрание не е тайна, че мечтата му е да стане министър.

Преди да акостира в партията на Дългия, е работил в постоянното представителство на България в Европейския съюз, в Европейската комисия, а преди това в Института по агростратегии и иновации. Бил е част от Министерството на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ. В последните години работи като адвокат.

Александър Дунчев
Кадър: Би Ти Ви

Другият кандидат за поста Александър Дунчев е любимецът на „Демократична България“ от първия служебен кабинет на Румен Радев. И това не е случайно. Дунчев започва стажа си като експерт в природен парк „Витоша“, когато директор там е Тома Белев от „Зеленото движение“, което е коалиционен партньор на ДБ. По-късно е експерт в българския клон на международната организация „Световен фонд за дивата природа“, който се ръководи от съпругата на Белев. Дунчев се издигнал до началник на отдел в Югозападното държавно предприятие през 2020 г. Също като Абровски е 42-годишен и възходът му в земеделието е свързан с управлението на ГЕРБ. Минава за вътрешен опозиционер.

Мнозина бяха изненадани, когато Александър Дунчев стана директор на Агенцията по горите в служебния кабинет. Според източници на „Галерия“ това е станало по настояване на президентската администрация. Тогава той става известен с проверките си в ловните стопанства, където обикаляше заедно с депутата Владислав Панев от ДБ, който е част от „Зелено движение“.

„Чакаха го да стане член на ДБ, но той избра „Продължаваме промяната“, защото се сприятели с Кирил Петков и Асен Василев“, твърдят негови близки.

Александър Дунчев влезе в изпълнителния съвет на новата партия, оглави листата й в Смолян и стана депутат.

Заради напрежението между ПП и ИТН може да се стигне до вариант Министерството на земеделието да бъде предложено на БСП, с което обаче от „Демократична България“ не били съгласни.

Източник: в-к „Галерия“

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html