-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

ЕМА одобри ваксините за деца над 5 години

снимка: Труд

Лекарственият регулатор на ЕС одобри използването на ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ за деца на възраст между пет и 11 години, проправяйки пътя за тях да получат първа инжекция, докато Европа се бори с нарастването на инфекциите, съобщи Reuters.

Ваксината, която е одобрена за употреба в Европейския съюз при младежи между 12 и 17 години от май, ще се прилага в две дози от 10 микрограма с интервал от три седмици като инжекция в горната част на ръката, препоръчва Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Одобрението идва, тъй като Европа отново е епицентърът на пандемията, представлявайки около половината от случаите и смъртните случаи на света.

Компаниите заявиха, че тяхната ваксина, която се нарича Comirnaty, е показала 90,7% ефикасност срещу коронавируса в клинично изпитване на деца на възраст от 5 до 11 години. Дозите за възрастни от ваксината съдържат 30 микрограма.

„Ползите от Comirnaty при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, особено при тези със състояния, които увеличават риска от тежък COVID-19“, казаха от EMA.

Независимо че окончателното одобрение зависи от Европейската комисия, тя обикновено следва препоръките на EMA.

„Днешната препоръка (…) е ясна, че ваксината BioNTech-Pfizer е безопасна и ефективна за малки деца и може да им предложи допълнителна защита“, каза в туитър еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Страните няма да могат да започнат да ваксинират по-малките деца до следващия месец. Първата от педиатричната версия с ниски дози ще бъде доставена на 20 декември, каза говорител на BioNTech в четвъртък.

ЕС се присъединява към нарастващ брой страни, включително Съединените щати, Канада, Израел, Китай и Саудитска Арабия, които са разрешили ваксините за деца във възрастовата група 5-11 години и по-млади.

За педиатрични ваксини американският регулатор разреши нова версия на ваксината, която използва нов буфер и позволява да се съхраняват в хладилници до 10 седмици.

Източник: Труд

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html