5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Поддръжничка на Борисов е номинирана за шеф на Европейския парламент

Роберта Мецола  Снимка: Профил на евродепутатката във Фейсбук

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) номинира малтийката Роберта Мецола за следващ председател на Европейския парламент. Това стана на заседание на евродепутатите от ЕНП в Страсбург. И тъй като това е първа политическа сила в ЕП, почти със сигурност Мецола ще го оглави.

Изборът на председател ще бъде през януари 2022 г. В момента Роберта Мецола е първи зам.-шеф на ЕП.

Малтийката е спечелила убедително още на първото гласуване. Тя е получила 64 на сто от гласовете, или почти две трети. Далеч зад нея са останали съперниците й – нидерландката Естер де Ланге и австриецът Отмар Карас.

Макар победата на Мецола да изглежда доста вероятна, се очертава силна конкуренция. Тя ще се състезава за поста със сегашния председател на ЕП – италианския социалист Давид Сасоли. Той оглави институцията съвсем неочаквано през 2019 г. в резултат на сделка за поделяне на висшите постове в ЕС. Споразумението предвижда той да се оттегли в полза на представител десницата, след като мандатът му от 2 години и половина изтича в началото на 2022 г. Носят се обаче слухове, че италианецът ще се кандидатира наново, макар да не го е обявил засега официално. Още повече че Сасоли е окрилен от скорошните победи на социалистите в няколко страни членки на ЕС, най-вече в Германия. А ЕНП в момента е на власт само в 9 държави от Съюза.

У нас Роберта Мецола е известна като защитничка на доскорошния премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ също е от ЕНП.

През октомври 2020 г. тя внесе поправка в резолюция на ЕП за правовата държава у нас. В поправката се твърдеше, че протестите срещу българското правителство през миналото лято са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името да не бе споменато, на всички бе ясно, че става дума за Васил Божков.

Заради това срещу Мецола се изля порой от нападки и обиди от България в социалните мрежи. Тя оттегли поправката.

Макар да прие резолюцията, ЕП отхвърли и другите поправки на Роберта Мецола. В тях се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар имената и на тримата да не бяха споменати.

Това стана само час след остра протестна реакция на едни от неформалните организатори на демонстрациите срещу правителството – „Отровното трио“.

„Отдъхнете си, момчета. Групата на ЕНП никога не е казвала или имала намерение да казва, че всеки протестиращ в България е платен. Всъщност много от нашите изменения засилват правото на протест. Въпреки това разбираме, че въпросното изменение може да бъде неправилно интерпретирано и то бе оттеглено“, написа малтийката в туитър.

Източник: КлубZ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html