-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Витанов: Смъртността за ноември е 52% по-висока, отколкото през ноември 2020 г.

снимка: БГНЕС

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 26 ноември 2021 г. Оптимистичният сценарий продължава да е устойчив. Това се и очакваше да е положението да края на месеца. Прогнозата се изпълнява. Броят на новите случаи и на смъртните случаи наближава добре известните ви контролни числа за края на ноември. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Базовото репродуктивно число днес е 0.942. Това означава, че обхватът на заразата продължава бавно да се свива. Преди да тръгна за погребението писах, че броят на активните случаи се очаква да падне под 110 000 и да се насочи към 100 000. Което и става, както виждате.  Здравната система бавно се разтоварва, но все още е в състояние на техническо и кадрово претоварване – броят на активните случаи е рекорден в сравнение с другите вълни.

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020:  152%, а до края на месеца има още  време.

Оставям ви сами да си правите изводите относно приказките, че кризата се управлявала добре. Смъртността за ноември досега е 52% по-висока от смъртността за ноември миналата година.

Виждате, че проблемната зона в Западна България се е свила. Това се и очакваше, поне го очаквахте тези от вас, които редовно четете тези анализи. какво трябва да гледаме тук, в тая зона. Гледаме какво става в София-град. Ако София-град излезе от ниво 4, отиде на ниво 3 и остане там, се очертават спокойни коледни празници. Но това ще стане „ако имаме акъл в главата“.  В Източна България положението се очаква да се подобрява, важно е и Варна да излезе от ниво 4 на риск. Защото Варна е област голяма и важна.

Допълнителна информация за очакваното положение в Централна и Източна България идва от прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. За да се подобри положението още, трябва в Стара Загора и Ловеч заболеваемостта на 14-дневна база да намалее.

Накрая прогнозната карта на риска по нашата методология. Още е доста виолетова, но предстоят промени. Три области са се засилили да излизат от виолетовата зона. Което още веднъж показва, че засега оптимистичният сценарий е устойчив

Източник: Фейсбук

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html