-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Въвеждат нови правила за зеления сертификат

Снимка: Вести.бг

Зеленият сертификат за пътуване в Европа да важи след поставена трета бустерна доза ваксина. Предложението беше направено от Гърция, като редица страни в Европа го подкрепиха. Решението се разглежда и от френските власти, като се очаква да влезе окончателно до края на седмицата.

„Страните трябва да обмислят бустерна доза за всички възрастни над 18 години с приоритет хората над 40 години. Това цели да повиши защитата от инфекции и да се предотврати допълнителна хоспитализация”, обясни директорът на  Европейския център за превенция на болестите към ЕК.

Франция ежедневно регистрира 30 хиляди нови случаи на заразени с COVID инфекцията. Регистрирани са и рекорден брой граждани за поставяне на бустерна доза- 360 хиляди за цялата страна.

Третата доза се предвижда да бъде поставена най-рано шест месеца след приключване на първичната схема. Според обсъжданите нови правила седем месеца след втората доза, ако нямаме бустерна такава, зеленият сертификат няма да бъде активен. Очаква се и маските на открито отново да станат задължителни във Франция. Решение се очаква и за ПСР тестовете, като те няма да бъдат валидни както досега 72 часа, а едва за 24 часа.

Източник: бТВ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html