-7 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

И евродепутатите от БСП гласуваха за санкции срещу частната руска армия „Вагнер“

Снимка: Mathieu CUGNOT/European Union

 

Всички български евродепутати, включително тези от БСП, гласуваха “за” резолюцията на Eвропейския парламент, в която се казва, че руските власти носят отговорност за извършените престъпления от частната армия „Вагнер“. Единствено депутатите от ВМРО Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки са се въздържали.

Гласуването “за” резолюция срещу Русия е необичайно за българските евродепутати от групата на социалистите и демократите. На 16 септември тази година петимата евродепутати от БСП гласуваха против резолюция, призоваваща за нова стратегия на ЕС в отношенията с Русия. През юни петимата от БСП не подкрепиха друга резолюция на ЕП, в която се настоява да бъде освободен бившият лидер на движението „Отворена Русия“ Андрей Пивоваров, свален на 31 май от самолет за Варшава на летището в Санкт Петербург.

В съобщение, публикувано на сайта на ЕП, се казва, че документът е приет вчера с подкрепата на 585 депутати, 40 са гласували против, 43-ма са се въздържали.

Европейските депутати категорично осъждат жестоките престъпления, извършени от руската паравоенна организация „Вагнер“ и подобни на нея формирования в различни зони на конфликти, се казва в съобщението. Посочва се, че руската държава е отговорна за финансирането, обучението, управлението и оперативното командване на тези групировки, както и че действията на „Вагнер“ съвпадат с опитите на Русия да засили влиянието си в такива зони.

Групата „Вагнер“, както и другите военизирани наемници, трябва да се възприемат като прокси организации на руската държава, се казва в резолюцията.

Евродепутатите приветстват изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за приемане на санкции срещу „лица и формирования, свързани с групата „Вагнер“, както и срещу физически и юридически лица, работещи с тях. Членовете на ЕП призовават санкциите да включват забрани за пътуване и замразяване на активи на всички оперативни служители на „Вагнер“.

В документа се казва, че „Вагнер“ участва в множество конфликти по целия свят, сред които са тези в Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република, Венецуела.

Европарламентът призовава всички страни, които използват „услугите“ на „Вагнер“ или свързани с групировката организации, да прекъснат всички връзки с паравоенната формация и нейните служители. В документа е включен и призив към Европейската комисия да гарантира, че еврофондовете при никакви условия няма да се използват от страните-бенефициенти за финансиране на частни военни компании, свързани с нарушения на човешките права, какъвто е случаят с „Вагнер“.

През миналата седмица съветът на външните министри от страните в ЕС взе политическо решение за налагане на санкции по отношение на „Вагнер“ и свързаните с дейността на групировката лица и институции.

За собственик на „Вагнер“ е сочен руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е от приятелския кръг на президент Владимир Путин. Пригожин отрича да е собственик на „Вагнер“, въпреки журналистическите разследвания с доказателства.

Срещу Пригожин вече има персонални санкции от ЕС и САЩ. Федералното бюро за разследване на САЩ дори го обяви за издирване в началото на тази година. Евгений Пригожин е издирван по подозрение в заговор за измама на САЩ, намеса във вътрешната политика на САЩ и опит за влияние върху президентските избори в периода 2014-2016 г. ФБР е определило и парична награда в размер до 250 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на бизнесмена.

Пригожин е създател на базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, известна и като „Фабриката за тролове“, която е провела мащабна информационна кампания в САЩ, за да повлияе на резултата от президентските избори. В изявление на ФБР се казва още, че агенцията и Пригожин стоят зад кражбата на лични данни на граждани на САЩ и създаването на стотици фалшиви акаунти в социалните мрежи.

Източник: OFFNews

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html