9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Милко Божков и Борис Христов с обща изложба в СГХГ

Снимка: Софийска градска художествена галерия

Съвместната експозиция на Борис Христов – стихове и Милко Божков – живопис, акварели и рисунки „Салонът на природата“ ще бъде открита на 30 ноември в Софийска градска художествена галерия и ще продължи до 6 февруари 2022 г.

 

„Всеки камък е белязан по рождение

като завършена творба… Работата на художника

в Салона на природата е –

търпеливо да извае постамента.“

 

Поетът Борис Христов от години се вслушва в шепота на камъка. Първоначално размишлява върху причудливия рисунък на патините от лишеи и мъхове, опитвайки се да разгадае техния език, заключващ Времето с ключа на Мълчанието. Така се ражда Каменна книга ( изд. Elements, 2006). След това съотнася издирени, заснети камъни и преобразуваните им различности с мисли, породени от философи и поети, оставили свойте отпечатъци от думи (между V век пр. Хр и ХХ век, от Лао Дзъ до Йосиф Бродски). Така се ражда антологията Камък и слово ( изд. Рива, 2015). Следват собствените му стихове, които редом с фотографиите вдъхновяват художника Милко Божков да коментира с езика на четката образите на камъка, окъпани от поезията. Така се ражда идеята за тази изложба – съчетание на поетично-философски и живописно-поетични творби.

Снимка: Софийска градска художествена галерия

Представени са 55 живописни произведения, своеобразен коментар и на фотографиите на Поета, и на неговите размишления. В повечето от случаите резултатът опровергава тезата, че художникът трябва да се ограничи с „извайването на постамента“. 42 акварела и 40 рисунки с туш подкрепят живописта.

Изложбата е придружена от изданието на Методий Петриков „Салонът на природата“ (изд. Методиеви книги, 2020) и Giclee арт принтове на живописните творби  върху хартия Hahnemühle Museum Etching, 350 гр.

 

Източник: Софийска градска художествена галерия

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html