0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

Последната изложба от Хартиен Арт Фест 2021 е на японска авторка

Снимка: Министерство на културата на Република България

Самостоятелната изложба на Какуко Иши „Мизухики. Иновации от Япония“ може да бъде видяна до 8 декември в галерия „Средец“.

Седмата, последна изложба от програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2021 е на наградената с Гранд При японска авторка Какуко Ишии в конкурса Аматерас за хартиено изкуство 2020. Авторката е с големи заслуги за българо-японските културни отношения. Чрез своите произведения представя традиционна техника, поднесена по нетрадиционен начин. Освен като автор, тя работи и като куратор в Азия и Европа.

През 2020 г., участвайки в София хартиен арт фест с много внушително произведение, спечелва вниманието на журито, което я избира за носител на голямата награда „Аматерас“. В тази изложба тя представя произведения, създадени почти изцяло в дух на лаконичност и много фино премерен баланс между черното и бялото, подчертано от огнено червено.

Тя не за първи път се представя в България, участвайки в различни формати не само в София. Нейните произведения се отличават с много силно визуално внушение и това неслучайно я прави победител през 2020.

За своите произведения Какуко Ишии споделя:

„Моята основна концепция при създаването на творбите е, доколкото мога, да не внасям изкуствена обработка на материалите, а да се наслаждавам на едва доловимите нюанси, които се откриват във формите и текстурите им в резултат на това. В процеса на раждане на всяка творба за мен първата стъпка е срещата с материала. Досега съм била привлечена от очарованието на различни материали и съм работила с множество такива като сурова вълна, рамия, сизал, ръчно изработена японска, корейска и тайванска хартия, китайска хартиена нишка и др. В последните години работя с мизухики. Мизухики е материал, който носи специфично традиционно японско значение, тъй като се използва при различни ритуални поводи като сватби и погребения, но същевременно разкрива и един нов аспект за творене чрез повторение на просто действие – като завързване на възли и след това събирането и оформянето им в произведение на изкуството. По този начин се показва нова страна на материала и наред с това се разкрива самата му същност.
Когато творя, аз не си представям нещо конкретно, затова и заглавията на произведенията ми са със символно значение, тоест оставям възприемането на формите и нюансите на изложените творби на въображението на наблюдателя. В определен смисъл създаването на изкуство представлява дейност по разрушаване на нещо и пресътворяването му в нещо ново. Вярвам, че в моите творби, това трябва да намира своето върхово изражение.”

Изложбата и съпътстващият каталог са реализирани с любезното съдействие на г-н Александър Керезов.

Изложбата е част от Календара на културните събития на Столична община 2021.

Организират:
Фондация „Аматерас“ и Галерия „Средец“, с подкрепата на Посолството на Япония в България и Министерство на културата на България

Изложбата е част от есенните събития на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ и
32-те Дни на японската култура в България.

 

Източник: SOFIA PAPER ART FEST

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html