9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

27-годишен с фалшив сертификат почина от ковид

Снимка: БНР

Мъж на 27-години е починал в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от COVID-19. Младият мъж бил с фалшив сертификат за ваксинация. Пациентът е бил без придружаващи заболявания. Това заяви кардиологът д-р Людмил Шопов.

Той е питан нееднократно дали е ваксиниран и винаги е потвърждавал. В един момент обаче е признал, че сертификатът му е фалшив, защото се страхувал за репродуктивните си възможности, обяснил младежът.

Д-р Шопов даде този пример, за да онагледи тезата си, че не очаква нищо добро в развитието на COVID-19 в България, ако няма ударна ваксинация. Според него при сегашното положение ни предстои дълго време, в което ще има много нови случаи дневно и те ще държат болниците на ръба.

„При нас в COVID отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са достатъчни, трябва да лекуват пулмолози и инфекционисти. През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, „Ремдесивир“, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен. Имах всеки ден чувството, че в някоя болница в страната ще изгърми някоя кислородна инсталация!

Заради болните с Covid-19 толкова голямо количество кислород никога през практиката си не сме използвали. Защото тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията – по два дни“, каза д-р Шопов.

Той добави, че в ИСУЛ има 20 легла за тежки случаи, които винаги са заети. За по-леките леглата са 100, на ден се освобождават по 10-12 пациенти, но веднага на тяхно място влизат други. Медиците пък са още по-уморени, отколкото преди година.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html