0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

Проф. Ива Христова: Ваксините ще действат при Омикрон

Снимка: БНТ

„Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат“. Toва заяви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

 

„Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани пред повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза, България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване“, допълни проф. Ива Христова.

Според нея Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния. „Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти“, добави проф. Ива Христова.

По думите ѝ, се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам.  „Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя“, уточни проф. Ива Христова.

Тя поясни, че симтоматиката не е толкова различни – болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. По думите ѝ, не може със сигурност да се каже, че Омикрон не е вече в страната. „Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина, със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна“, подчерта проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че трябва да се ограничи туристопотокът не само от Южна Африка, тъй като е много вероятно вирусът да е в цяла Африка.

Източник: БНТ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html