20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Всички ученици в клас от понеделник с щадящи тестове веднъж седмично

снимка: Труд

Всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Сутринта обсъждахме с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат на училище. В непрекъсната връзка сме и с МОН. Предложението на нашите експерти е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато, защото регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати. Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация“, допълни още Кацаров.

„Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове. За учителите остава два пъти седмично, както досега, тези които не са се ваксинирали. Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН. Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000. От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности „, каза той.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html