25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Открит нов вид динозавър с опашка като бойна тояга

Нов вид анкилозавър, открит в Чили, може да е ранна версия на бронираните същества

Илюстрация: Lucas Jaymez

 Новооткрит вид анкилозавър има причудлива „тояга“ на опашката си, каквато нямал нито един от всички известни динозаври.

Със своята плоска повърхност и остриета отстрани тази уникална структура в задния край на Stegouros elengassen (вид анкилозавър), живял между 72 и 75 милиона години, силно наподобява ацтекско военно оръжие, наречено макуаулитл (macuahuitl). Формата на опашката може да показва ранно еволюционно разделяне в линията на анкилозаврите, съобщават изследователи в Nature.

Сото-Акуня от Чилийския университет в Сантяго и неговият екип идентифицираха новия вид въз основа на почти пълен скелет, открит в сухия патагонски регион на Чили. Със своите тънки крайници и необичайно къса опашка, S. elengassen вече изглежда значително по-различен от другите анкилозаври в много отношения. Но черепът определя създанието като вид ранен анкилозавър, установява екипът.

Илюстрация от 16-и век на трима ацтекски воини, държащи плоски тояги на макуауитл. с остри обсидианови остриета по страните

Библиотеката на Field Museum Library/Wikimedia Commons

Анкилозаврите били като тежко бронираните танкове в света на динозаврите, чиито тела и глави били защитени от здрави плочи от кости. Различните видове също имали и други анатомични оръжия, от опашки с шипове до остри черепи. Но странната опашка на S. elengassen е уникална сред тези оръжия.

Няколко видове анкилозаври са изкопани в Южното полукълбо. Тези, които са известни, включително S. elengassen, може да са едни от най-примитивните видове от групата – и дорие възможно да представляват отделен клон на бронираните динозаври.

Този клон вероятно се е отделил от другите анкилозаври в началото на тяхната еволюционна история през средата на юрския период преди около 167 милиона години, предполагат изследователите.

Източник: ScienceNews

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html