16.8 C
София
петък, 12 август 2022 г.

Евелина Славкова: Президентът е договорил своя „квота“ в правителството

Снимка: БНР

Присъствието на Бойко Рашков в следващия кабинет му придава образ на реваншизъм. Фактът, че някои от служебните министри остават, няма как да не хвърли сянка върху правителството. С трима министри не можеш да управляваш в сянка, но „тези трима министри показват, че президентът се е договорил, уговорил с ПП, да има своя „квота“ в рамките на това правителство, с тези трима министри. Това каза пред БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“.

Бойко Рашков има най-силната анти-ГЕРБ реторика и това няма да заглъхне. „Остава усещането, че този кабинет, освен прокламираната решителна промяна, ще има реваншистки характер спрямо предходните управляващи“, коментира Евелина Славкова.

Консултациите при президента този път ще имат формален характер, защото нещата са много по-ясни предварително, отколкото след изборите през юли. Процедурно обаче би било трудно в края на седмицата да бъде гласувано правителство, смята социологът от „Тренд“.

„Тази седмица може би няма да имаме кабинет, по-скоро другата“, прогнозира Славкова.

„В Народното събрание със сигурност ще имаме силна коалиция с 4 партии и силна опозиция, дори в лицето на „Възраждане“.

Евелина Славкова е на мнение, че „в никакъв случай „Възраждане“ не трябва да се подценява“.

„Имат немалко привърженици в България, особено когато говорим за ваксини. Те имат теми, които другите политически формации нямат и те ще продължат да ги представят пред своя електорат, за да запазят своя образ. Костадин Костадинов има политически опит, той не е случайно попаднал човек в Народното събрание.“

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html