16.8 C
София
петък, 12 август 2022 г.

ЕС удължи санкциите за нарушаване на правата на човека

снимка: БТВ

Европейският съюз удължи с една година санкциите за нарушаване на правата на човека, като в списъка са включени и руски граждани, съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на Съвета на ЕС.

Санкциите ще останат в сила до 8 декември 2022 г. В списъка са включени общо 14 души и четири организации.

Ограниченията се налагат за нарушаване на основни граждански свободи, включително свободата на съвестта и правото на мирни събрания, както и за геноцид, изтезания, трафик на хора и сексуално насилие.

На лицата с наложени ограничения се забранява да влизат в ЕС, а активите им в Съюза се замразяват.

Режимът на санкции на ЕС за сериозни нарушения на правата на човека беше въведен на 8 декември 2020 г. Разработването на режима през 2019 г. беше инициирано от Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация.

На 2 март ЕС за първи път наложи санкции по този нов режим срещу четирима руски граждани. В края на март списъкът беше разширен с 11 лица и четири организации, включително от Китай, Русия, Либия, Южен Судан и Северна Корея.

Новият режим на санкции предвижда ограничителни мерки за нарушения на основните свободи и права на човека, включително свободата на съвестта и правото на мирни събрания, както и за геноцид, изтезания, трафик на хора и сексуално насилие.

Той включва замразяване на активи и икономически ресурси в ЕС, принадлежащи на лица и организации, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека. Държавите от ЕС трябва да предприемат необходимите мерки, за да попречат на лицата от списъка със санкции да влизат или да преминават транзитно през тяхната територия.

Евродепутатите настояват корупцията да бъде добавена към списъка с престъпленията по този режим.

В края на април руското външно министерство, в отговор на санкциите на ЕС в областта на правата на човека, публикува списък с осем граждани на ЕС, на които е забранено да влизат на руска територия. Сред тях са Давид Сасоли, ръководител на Европейския парламент, както и Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за европейските ценности и прозрачността.

Този ход е в отговор на ограничителните мерки срещу шестима руски граждани, наложени от Съвета на ЕС на 2 и 22 март, съобщи руското външно министерство.

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html