20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Първи случаи на варианта „Омикрон“ в Русия и Тайланд

снимка: БТВ

Русия съобщи за първи потвърдени случаи на новия вариант на коронавируса „Омикрон“ на своя територия, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Инфекцията е открита при двама души, които са се върнали от Южна Африка.

Федералната служба за санитарно-епидемиологичен контрол Роспотребнадзор, че 10 човека, които са се върнали от Южна Африка, са дали положителна проба на тест за коронавирус. При двама от тях е установен вариантът „Омикрон“.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин разпореди правителството да подготви план за действие за борба с новия коронавирусен вариант. Важно е да се поддържат запасите на лекарства, кислород и болнични легла, каза Путин.

Новината за появата на новия коронавирусен вариант в Русия дойде на фона на стабилизирането на епидемичната ситуация в страната.

Днес федералният оперативен щаб за борба с инфекцията съобщи за 1184 смъртни случая през последното денонище – минимум от 7 ноември, и за 32 136 новозаразени – най-малкия брой от 14 октомври.

С повече от 282 хиляди смъртни случая, Русия е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа

Тайланд регистрира първия си случай на варианта на коронавирус Омикрон у гражданин на САЩ, който в края на миналия месец е пътувал до страната от Испания.

Потвърденият случай на мъжа, който пристигна в страната на 29 ноември, прави Тайланд 47-ата държава, открила новия вариант, каза Опас Карнкавинпонг, генерален директор на отдела за контрол на заболяванията.

„Този първи потвърден случай на варианта Омикрон е при 35-годишен мъж – гражданин на САЩ, който е живял в Испания в продължение на една година“, заяви Опас, добавяйки, че пациентът е имал леки симптоми.

Той уточни, че здравните власти провеждат допълнителни тестове на хора, които са били в контакт с мъжа, но подчерта, че всички контактни лица досега са с нисък риск.

Тайланд забрани в началото на декември пътуванията от осем африкански страни, включително Ботсвана, Свазиленд, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Южна Африка и Зимбабве на фона на опасенията от варианта Омикрон.

Опас каза още, че властите са ограничили пътуванията и от други африкански страни и следят за повече потенциални случаи сред международни пътуващи.

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html