20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Три дози от ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализират варианта Омикрон

снимка: БНР

Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха в сряда, че тяхната ваксина срещу Covid-19 е показала способност да неутрализира варианта на коронавируса – Омикрон.

Двете компании излязоха с общо изявление, в което обясняват, че резултатите от „първоначално лабораторно проучване“ показват, че тяхната ваксина срещу Covid-19 неутрализира варианта Омикрон на коронавируса след три дози или пълен режим с две дози плюс усилваща доза.

Производителите на лекарства посочиха, че тези, които са получили само две дози от ваксината, са показали средно повече от 25 пъти намаление на неутрализацията спрямо варианта на Омикрон.

„Въпреки че две дози от ваксината все още могат да осигурят защита срещу тежко заболяване, причинено от варианта Омикрон, от тези предварителни данни става ясно, че защитата се подобрява с трета доза от нашата ваксина“, каза главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

„Гарантирането на възможно най-много хора да бъдат напълно ваксинирани с първите две дозови серии и след това с бустер остава най-добрият начин на действие за предотвратяване на разпространението на Covid-19“, добави той.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html