25.9 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Нова Зеландия ще забрани на бъдещите поколения да пушат цигари

снимка: БНР

Нова Зеландия обяви планове за забрана на пушенето с помощта на прогресивно увеличаване на възрастта, на която можеш да си купиш тютюневи продукти в „първи подобен опит в света“, с който днешните подрастващи никога няма да могат си купят цигари законно.

Страната в момента не разрешава продажба на тютюневи продукти на под 18-годишните, а министърката на хранителната сигурност и зам.-министър на здравеопазването Айша Виръл заяви, че от 2027 г. забраната ще се увеличава годишно с по една година.

„Искаме хората никога да не започват да пушат…истината е, че няма възраст, на която е безопасно да се започнат цигарите“, каза Виръл.

Правителството смята още да ограничи местата, на които се продават цигари и да остави на пазара само нисконикотинова продукция, за да намали възможността за пристрастяване.

Според Виръл мерките запазват ролята на Нова Зеландия на глобален пионер в ограничаването на тютюна с действия като забрана на цигарени компании да спонсорират спортни събития през 1990 и забраната за пушене в барове през 2004 г.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html