26.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Румен Радев и Иван Гешев се срещнаха в кулоарите на НС

снимка: БНР

На влизане в пленарната зала на парламента президентът се срещна с главния прокурор Иван Гешев. Обвинител номер 1 покани държавния глава да обсъдят случващото се в последните дни и заявките за промени в съдебната система.

Иван Гешев коментира преди това думите на вътрешния министър Бойко Рашков в предаването „Неделя 150“ , че „прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност“.

„Прокуратурата никъде в света не я харесват. След като политици не харесват прокуратурата, значи тя си върши работата. Кажете ми едно нещо, което г-н Бойко Рашков е казал и е вярно, и тогава ще ви отговоря на въпроса.“

Относно разследването за изграждането на автомагистрала „Хемус“ и възникналия спор с ГДБОП той заяви:

„Това, което ще кажа, е, че няма неразбирателство, има незаконен и неправомерен натиск. Вероятно е да се осъществи престъпление срещу правосъдието и много ясно трябва да бъде казано. И наблюдаващите прокурори го казаха, трябваше да го чуете – че от тях се иска да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвиняемия, да не се протестира мярката му пред апелативния съд и да му бъде разрешено да пътува в чужбина, където вероятно може да се укрие. Ето това се иска.

Отделно, той в няколко разпита е заявил, че не желае да дава обяснения, писмено. Отделно, разследващи органи твърдят, че е забавен разпитът от прокурори. Разпити се правят от полицаите, от разследващите органи, а не от прокурорите.

Разбирате ли, те можеха да го разпитват всеки ден по четири пъти, той си е бил вкъщи. Така че това е лъжа, което беше изречено снощи“.

Според него е лъжа, че прокурорите не са съдействали на разследващите полицаи.

„Наблюдаващият прокурор ръководи разследването, той дава указания, и следователите и разследващите полицаи изпълняват тези указания. Не те съдействат на разследващите органи, а разследващите органи работят под ръководството на наблюдаващия прокурор.

И отделно, присъствието на наблюдаващ прокурор, което е било изискано от ГДБОП в почивен ден, при положение, че разследващите органи могат сами да проведат разпит, при положение, че обвиняемият е заявил, че не желае да дава обяснения, означава само едно – че най-вероятно от този прокурор е искано да бъде поето някакво незаконно обещание, което не съответства на закона. Ето това е обективната истина“, каза Иван Гешев.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html