25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Интерактивен музей на Иван Милев откриват в Казанлък

Снимка: Уикипедия

В интерактивен музей на прочутия казанлъшки художник Иван Милев ще се превърнe стара, запустяла къща в центъра на родния му Казанлък. Това съобщава пред БТА кметът на общината Галина Стоянова. Тя изразява надежда, че новият проект ще привлече повече гости в града, които ще искат да се запознаят с творчеството на един, припомня тя, от най-скъпо продаваните български художници.

Докато се преминава от зала в зала, екрани, проектирани образи, звуци и обекти ще предизвикват сетивата с „взрив от емоции“ по картините на един от основните представители на Българския сецесион. През 2022 г. се навършват 125 години от рождението на художника, който до днес не ни оставя равнодушни към неговите творби. Роден през 1897 г. той напуска света, преди да навърши 30 години.

„В Казанлък се пазят над 80 негови картини и не по малко ценният фрагмент от личния архив на автора. Неговите дневници и поетични опити са безценни свидетелства за чувствителността и пътя на художника“, разказва пред БТА Пламен Петров, директор на местната Художествена галерия.

Той припомня, че Иван Милев е открит от критиката още преди да постъпи в Художествената академия. Гео Милев и Чавдар Мутафов са сред първите, пленени от таланта на едно бедно момче от провинцията, което през 20-те години на XX век привлича погледите на мнозина – впечатлени от буйните изблици на неговото необуздано декоративно изображение, изтъкна още Петров.

С подкрепата на община Казанлък, и в партньорство с Българския културен институт в Рим, ще бъде осъществена първата самостоятелна изложба с творби на Иван Милев зад граница и ще бъде издаден каталог с всички картини, част от колекцията на галерията в Казанлък.

Източник: БТА

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html