20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Столтенберг свиква заседание на Съвета НАТО – Русия на 12 януари

Снимка: АП, архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реши да свика заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. По-рано пресслужбата на НАТО съобщи, че на 12-13 януари Брюксел ще е домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове на страните членки на алианса, съобщава БНР.

Във вторник генералният секретар на Алианса каза, че НАТО предлага на Руската федерация да проведе заседание на Съвета Русия – НАТО в началото на 2022 г., за да бъде обсъдена ситуацията в Украйна. В същото време той подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с Русия относно правото на Украйна да „избере свой собствен път“ и да претендира за присъединяване към Алианса, както и относно правото на страните от НАТО да защитават останалата част от Алианса.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че Москва е получила предложение от Брюксел да свика Съвет Русия-НАТО за обсъждане на ситуацията в Украйна.  Тя потвърди готовността на Русия за директен диалог с НАТО по проекта за споразумения за руски гаранции за сигурност, изключвайки по-нататъшното разширяване на алианса на изток и разполагането на системи за ударно оръжие в непосредствена близост до руските граници.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html