20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Експерт: Ваксината на „АстраЗенека“ спасява Великобритания от Омикрон

Снимка: Труд

Ваксината на „АстраЗенека“ вероятно е отговорна за това, че въпреки многото случаи на Омикрон във Великобритания смъртността и хоспитализациите не се повишават, смята бившият отговорник по ваксинирането на Острова.

Клайв Дикс смята, че изключително издръжливият клетъчен имунитет, който ваксината предизвиква, вероятно ще предпазва цял живот.

„Ако погледнем какво става в Европа – има повишаване на новите случаи на коронавируса и последващото по-късно увеличение на смъртните случаи. Във Великобритания това не се случва“, казва Дикс.

„Личното ми мнение е, че това се дължи на ваксината на „АстраЗенека“, с която сме предпазили най-уязвимите групи“, казва той.

По думите му данните от Оксфорд са, че ваксината предизвиква силен клетъчен имунитет, който може да бъде доживотен в някои случаи“, казва Дикс.

Оксфордската ваксина беше одобрена през декември и Великобритания първа започна масова ваксинационна кампания. С увеличаване на ваксинираните в световен мащаб стана ясно, че препаратът на „АстраЗенека“ предизвиква много рядко срещан страничен ефект, който води до застрашаващи живота кръвни съсиреци.

В повечето страни в Европа използването на „АстраЗенека“ беше прекратено, след като интересът към препарата спадна, но Великобритания продължи да го поставя на възрастни хора и уязвими групи.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html