25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Нейнски: Ще видим как партиите в коалицията си представят промяната

Снимка: Нова тв

„Най-голямото притеснение за мен е дали партиите, членки на новата коалиция, си представят промяната по един и същ начин. Всички избори се правят с някаква надежда, с очакване за по-добро. Думата промяна обаче има различно значение. Тепърва предстои да видим как ще се развие политическата и икономическата ситуация у нас. Най-важното в момента е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи, които предстоят на страната ни“. Това заяви  Надежда Нейнски, бивш външен министър на държавата, пред Нова тв.

По думите й мнозинството се е съставило с желанието да разруши стария модел на управление, но тепърва ще видим какви реформи ще се приложат.

Тя коментира и казуса със Северна Македония.

„Между България и Северна Македония  има двустранен договор, рамкова позиция и решение на парламента. Двете държави, каквото са могли да постигнат заедно, са го направили. ЕС трябва да се превърне в гарант, че този документ ще бъде изпълняван, защото взаимните обвинения между страните, е, че това не се случва”, обясни Нейнски.

На въпрос трябва ли да има натовски сили у нас, бившият външен министър коментира следното:

„Нашето членство в НАТО беше съзнателен избор, който получи огромна подкрепа. Изпълнението на договора трябва да е от всички страни членки“.

„Тези хора са обучени и тренирани да участват в разграждането на демократична държава. Идеята и презумпцията, че ще започнат да прилагат други практики, най-малкото подлежи на съмнение“, посочи Нейнски за скандалите в Министерството на външните работи с назначаването на бивши служители на Държавна сигурност.

„Брюксел е заинтересован от стабилност на Балканите и трябва да стане гарант. Този договор трябва да залегне в пътната карта за присъединяването. ЕС не може да се дистанцира от случващото се на Балканите. Това е геостратегически интерес на Европа и тя има интерес Западните Балкани да се присъединят към блока. Това значи сигурност в Европа“, категорична беше Нейнски.

Източник: Нова тв

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html