17.9 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

Руското посолство за скандалния филм: Това е авторска, а не официална позиция

Снимка: БГНЕС

След бурната реакция в българското общество по повод на скандалния филм „Една вяра, един език“, в който България бе напълно изтрита от картата на славянската писменост, руското посолство публикува кратко съобщение, в което отрича това да е официална позиция на руската историография. В същото време обаче не се разграничава от подкрепата на руското посолство в РС Македония за филма.

Във филма, който е създаден с подкрепата на руското посолство в Скопие, Македония се определя като „родина на кирилицата“. Сценарист и режисъор на лентата е Елена Мироненко. Във филма се „описва създаването на азбуката и разпространението на църковнославянските книги“. Във филма обаче напълно е игнорирана историческата роля на българската държава. Подробно се описва пътят на кирилицата през Русия, Украйна, Македония, Сърбия и Черна гора, а България въобще не се споменава.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст от съобщението на руското посолство в София без редакторска намеса:

„Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното:

Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, не подкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел“.

Припомняме, че „Една вяра, един език“ спечели Голямата награда на 26-ия Международен филмов фестивал „Радонеж“ в руската столица. Премиерата му бе на 23-и този месец. Филмът е с продължение от 1 час и 25 минути. Той бе рекламиран от местните медии в РСМ, а пълната му версия свободно се разпространява чрез сайта за видеообмен YouTube.

Източник: БГНЕС

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html