25.9 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

„Царицата на чардаша“ се завръща в Държавна опера Стара Загора

Снимка: Държавна опера Стара Загора

Днес, 29 декември от 19 часа, в Държавна опера – Стара Загора ще се състои премиера на неостаряващата класика „Царицата на чардаша“ – „царицата на оперетите“.

Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, негова е и адаптацията на либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер. Сценографията и костюмите са на  Радина Близнакова  и Лилия Бабунова, хореограф е Татяна Янева. Участват солистите Шмилена Султанова, Николай Моцов, Яница Нешева, артистите Николай Априлов и Диана Найденова, оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

За вечната творба на Имре Калман – „Царицата на чардаша“: годината е 1912, мястото е Будапеща и Виена. Силва Вареску, Едвин, контеса Щаси, княз Леополд, генерал Ронсдорф, Цецилия, разбира се, както и граф Бони и Фери Бачи – ще ви въвлекат в една на пръв поглед много позната история. Млад мъж е влюбен лудо във вариететна актриса. Майка му, която също е била такава, не желае тази любов да продължи и прави всичко възможно да ги раздели. От всичко това се завихрят урагани от емоции, съмнения и страсти докато в един миг всички прегради към тяхното щастие падат.

Премиерата на „Царицата на чардаша“ е на 17 ноември 1915 във виенския „Йохан Щраус – театър“. Успехът бил триумфален. Днес е трудно да си представим реакцията на зрителите, когато този единствен по рода си водопад от шлагери се изсипва върху тях изведнъж. Въпреки неласкавите оценки на виенската преса, която е възмутена от острата сатира срещу аристокрацията, спектакълът не слиза от сцена в продължение на две години. Всяка вечер тълпа виенчани щурмуват касата на театъра и сякаш пламенните любовни дуети на Силва и Едвин заглушават топовните гърмежи на Първата световна война.

Първата постановка на „Царицата на чардаша“ в Стара Загора е била на 6 март 1958 година с диригент Илия Илиев и режисьор Георги Петров. Следващата премиера е след 30 години – на 16 юни 1988 година отново с режисьор Георги Петров и диригент Красимир Къшев. През 2006 година на 16 април е предпоследната премиера. Режисьор е Бойко Илиев, диригент Красимир Къшев, хореограф Алида Бонева, хормайстори Богдана Попова и Младен Станев.

 

Източник: Държавна опера Стара Загора 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html